Ortaöğretim öğrencilerinin çoklu zeka alanlarına göre bilgisayara yönelik tutumlarının karşılaştırılması
Comparison of attitudes of secondary education students towards computer with multiple intelligence areas
  1. Tez No: 328035
  2. Yazar: ZEKİYE KAÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN İŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu zekâ, Bilgisayar, Tutum, Multi Intelligence, Computer, Attitude
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, ortaöğretim öğrencilerinin çoklu zeka alanlarına göre bilgisayara yönelik tutumlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Konya ilinin Selçuklu ilçesindeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere iki farklı ölçek uygulanmıştır. Çoklu zekâ ölçeği ile öğrencilerin zekâ alanlarının düzeyi belirlenmiştir. Tutum ölçeği ise öğrencilerin bilgisayara yönelik tutumlarını belirlemek için kullanılmıştır. Bu ölçeklerden 120 öğrenciye uygulananlar analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda, ortaöğretim öğrencilerinin bilgisayara yönelik tutumları cinsiyete ve okul türüne göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğine bakılmıştır. Öğrencilerin gelişmiş zekâ alanları ile bilgisayara karşı olan tutumları arasında bir ilişki olup olmadığına bakılmıştır.Araştırma sonuçları doğrultusunda öğrencilerin bilgisayara yönelik tutumlarının genel olarak olumlu olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkeni doğrultusunda yapılan Mann Whitney U testi sonuçlarına göre erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre bilgisayara yönelik tutumlarının olumlu olduğu, okul türü değişkenine göre yapılan Kruskall Wallis testi sonuçlarına göre ise öğrencilerin bilgisayara yönelik tutumlarını okul türünün etkilemediği gözlenmiştir. Öğrencilerin gelişmiş zekâ alanlarının bilgisayara yönelik tutumları üzerinde de bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was made to compare attitudes of secondary education students towards computer with multiple intelligence areas that was specified by the multiple intelligence theory. For this purpose, two different scales have been applied to the students who study in the secondary education institutions in Selçuklu country. Intelligence areas of students were determined by the multi intelligence scale. And attitude scale was used to determine attitudes of students towards computer. From these scales, those applied to 120 students were selected and analyzed.At the end of research, it was searched whether or not attitudes of secondary education students towards computer was differed significantly according to the gender and school type. It was also searched whether or not there was a relationship between developed intelligence areas of student and their attitudes towards computer.In the direction of research results, it was seen that attitudes of students towards computer was positive in general. According to the Mann Whitney U test result made in the direction of gender variable, it was observed that attitudes of boy students towards computer was more positive than girl students, and according to the Kruskall Wallis test results for school type variables, school type did not affect attitudes of students towards computer. It was seen that there was no affect of developed intelligence areas of students towards computer.