Küreselleşme sürecinde geleneksel grafik baskı teknikleri
Traditional graphic printmaking techniques in the age of globalization
  1. Tez No: 328051
  2. Yazar: CEREN BULUT YUMRUKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI YAKUP ÖZTUNA
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Baskı, Grafik, Küreselleşme, Tasarım, Sanat, Printmaking, Graphic, Globalization, Design, Art
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Günümüzde sanatsal grafik baskı uygulamaları kendi geleneğini oluşturmuştur. Bu araştırmanın konusu ise, grafik tasarımın kitlesel araçlarını kullanarak; küreselleşme sürecinde geleneksel grafik baskı tekniklerinin üretime yeniden dahil edilmesidir. Bu anlamda araştırma, küreselleşmenin ve beraberinde Enformasyon Teknolojisi Devrimi'nin bir analizini yapmaktadır. Endüstri Devrimi ile başlayan hızlı teknolojik gelişmeler, yüzyılın sonunda artık takip edemeyeceğimiz boyutlar kazanmıştır. Küreselleşme ile karşılıklı bir etkileşim içerisinde olan Enformasyon Teknolojisi devrimi, insanlığın da paralel bir evren algısına sahip olmasını getirmiştir. Tüm bu baş döndüren gelişmeler doğal olarak tepkileri beraberinde getirmiştir. Grafik tasarım da bu tepkisel duruma ortak olarak, kendini sorgulamaya First Things First (Öncelikli Şeylerden Önce) manifestosu ile katılmıştır. Tasarımcının toplumsal sorumluluğun sorgulanması aynı zamanda tasarımcıları da bireysel sorgulamalara yöneltmiştir.Geleneksel yöntemler çoğu zaman, eski, modası geçmiş gibi algılanmaktadır. Ancak her teknolojik gelişme ile yenilenen baskı uygulamalarının gelişimini ve devamlılığını gözlemleyebilmek için yirminci yüzyıla kronolojik bir bakış atmak yeterli olmaktadır. Yirminci yüzyılın Endüstri Devrimi ile başlayan süreçte getirdiği yenilikler, geleneksel tekniklerin kullanımını sanatsal alana taşımış ancak ortadan kaldırmamıştır. Ancak dijital teknoloji, yeni bir estetik ile birlikte yüzyılın son dönemini teknik açıdan da işgal etmiştir.Tüm bu teknolojik gelişmeler ışığında, bireysel üretimler gerçekleştiren grafik tasarımcı ve sanatçılar, sanat tasarım çelişkisinin günümüzde geldiği uzlaşma doğrultusunda ve teknolojik gelişmelerin insanın fiziki varlığını tehdit noktasında, yeniden geleneksel grafik baskı yöntemlerini tercih etmektedir. Bu yeniden keşif durumu, kitlesel üretim mecraları üzerinden incelenmiş; sanatçı ve tasarımcıların bireysel ifadeleri bu alanlarda sorgulanmıştır. Böylelikle grafik tasarım alanında geleneksel grafik baskının günümüzdeki durumu ve tercih nedenleri ortaya konmuştur.Türkçe
Özet (Çeviri)
Today printmaking has its own tradition. This research focuses on reusage of printmaking in graphic design in the age of globalization. Globalization and the Revolution of Information Technology are both needed to be analyised due to understand this rediscovery of printmaking. Technological improvements starting with the Industrial Revolution react to an untraceable level by the end of the century. The Revolution of Information Technology formed a paralel universe to humanity. As a matter of fact, all the changes bring their reactions towards. With the First Things First manifesto, this reaction had an act in graphic design scene. . A general interrogation of designers? social responsibility causes designers to also question themselves.Traditional techniques usually perceived as old and out of fashion. On the other hand, a chronological review of the twentieth century shows the improvements and adaptation of printmaking to the technological developments. These innovations relocate printmaking into fine arts but have never disappeared from the production context. At the end of the century, digital technology finds place both on the esthetical edge and technical perspective.The compromise of art and design, the need of physical existance besides virtual, artists and designers reexplored the traditional printmaking methods and combined them with new technological innovations. This study focuses on this reinvention process in mass production channels and the personal statements of designers and artists using them. In conclusion, this study brings a way to understand the contemporary printmaking applications in graphic design and the reasons of prefering the traditional printmaking methods.İngilizce