Ortopedik engelli çalışan kadın giyimi üzerine yeni tasarım ve ürün geliştirme odaklı bir araştırma
A research which is focused over new design and product development of orthopedically handicapped working women clothing
  1. Tez No: 328062
  2. Yazar: NURCAN KUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMAL MEYDAN, YRD. DOÇ. DR. NEVBAHAR GÖKSEL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ortopedik Engellilik, Çalışan Kadın Giyimi, GiysiTasarımı, ÜrünGeliştirme, Sinektik, Orthopedically Handicapped, Working Women Clothing, Clothing Design, Product Development, Synectics
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Giysiler, iklim şartlarından kaynaklanan korunma, örtünme ihtiyacı çevresel faktörler, toplumları oluşturan iç dinamikler (din, ırk, dil, gelenek-görenek vb.), birey olma sürecinde kişilik yapıları, beğenileri, yaşama ve düşünme tarzlarında ki değişimlerin etkisiyle bedeni kuşatan ikinci bir ten olma fenomenini yaratmıştır.Engelli bireylerin giysilerinin, standart giysilerden farklı olarak tasarımlarında fonksiyonel ve estetik değerler önem kazanmaktadır. Bedensel yetersizlikler yaşamlarında önemli yer tutan engelliler için giyinme ihtiyaçlarının engellerine göre tasarlanmasını gerektirmektedir. Ortopedik engelli bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde giysi faktörü önemli bir etkendir.Bu araştırmada, ortopedik engelli çalışan kadınların iş ortamındaki giysilerinde fonksiyonel ve estetik boyutta karşılaştıkları sorunlar tespit edilerek, yeni ürün tasarımlarının oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda nicel araştırma çalışması ile ortopedik engelli çalışan kadınların fonksiyonel ve estetik boyuttaki sorunlarının tespit edilmesi için yapılan anket uygulamasından çıkan sonuçlar esas alınmıştır. Çalışmanın niteliksel araştırma kısmında ise farklı disiplinlerden gelen kişilerden oluşan bir grup ile yaratıcı eylem yöntemi sinektik uygulanarak elde edilen sonuçlar yeni ürün tasarımların oluşturulmasında veri olarak değerlendirilmiştir.Araştırmanın birinci bölümünde; problemin tanımı, önemi, amacı ve araştırılmaya değer bulunmasının nedenleri, ortopedik engelli bireylerin çalışma ortamında tercih ettikleri giysilerin engellerine uygun tasarlanması ve üretilmesi açısından ele alınarak açıklanmıştır. İkinci bölümde ise konuyla ilgili kavramsal çerçeve belirlenerek teorik açıklamalar yapılmış, araştırma niteliğindeki ilgili çalışmalar genel hatları ile açıklanmıştır. Üçüncü bölümde; araştırmanın nicel ve nitel yöntemi, veri toplama tekniği ve verilerin analizi ile ilgili bilgiler sunulmuştur.Araştırmanın dördüncü bölümü, ortopedik engelli çalışan kadınların iş ortamında tercih ettikleri giysilerinde fonksiyonellik ve estetik boyutta karşılaştıkları sorunları belirleme ile ilgili anket sonuçları ve grup ile yaratıcı eylem yöntemi-sinektik grup çalışmasında elde edilen görüşmeler değerlendirilmiş, tüm veriler istatistik analizleri yapılarak, tablolar halinde sunulmuştur.Sonuç ve öneriler bölümünde, araştırma sonuçları doğrultusunda, bedensel yetersizliğe sahip kişilerin giysilerinin taşıması gereken fonksiyonel ve estetik değerler belirtilerek, kullanıcılar ve hazır giyim sektörü açısından yeni giysi tasarım öneriler getirilmiştir.Türkçe
Özet (Çeviri)
Clothing has created a phenomenon to be a second skin which covers the body with the influence of protection caused by climatically conditions, covering necessity, environmental factors, dynamics forming the societies (religion, race, language, traditions etc, personal structures in the process of being individual, likes, changes in life and thinking styles. The difference between the clothing of handicapped individuals and standard clothing are in aesthetical and functional values.Handicapped people who has great importance for their physical disabilities require the clothing design with respect to their disabilities. Clothing factor is an important factor in daily life activities of orthopedically handicapped individuals.In this research, it is aimed to determine functional and aesthetical problems which handicapped working women faces and creation of new product design is aimed. Results obtained from survey application which is performed for determination of functional and aesthetical problems of orthopedically handicapped women was used for quantitative research survey. In qualitative part of this research, results which are obtained from a group which is formed by people coming from different disciplines and results which are obtained by applying creative method synectic were evaluated as data for creation of new product designs.In first section of research; problem definition, importance and objective, reasons to be valuable for research, design and production of clothing which are preferred by handicapped people suitable with their handicaps were investigated and explained.In second section conceptual framework regarded with subject is determined, theoretically explanations were formed, and studies having research aspect were explained with outlines.In second section, qualitative and quantitative methods of research, data collection techniques, and information related with data analysis are presented.In fourth section of research; survey results regarded with functional and aesthetical problem determination of orthopedically handicapped working women?s clothing which are preferred in working environment and interviews which are obtained group with creative action method-synectic group study were evaluated, and all information were statistically analyzed and presented as tables.In conclusion and results section; functional and aesthetical values which are necessary for clothing of people having physical disability were mentioned, and new clothing design methods for ready to wear clothing sector are recommended.İngilizce