Seramik doku'ya mikrodünya görüntülerin yansıması ve seramik biçimlendirmede kullanılması
Reflection of microworld images onto the ceramic tissue and its usage in ceramic moulding
  1. Tez No: 328086
  2. Yazar: BELGİN AKBABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CANDAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Doku, Mikrodünya, Fraktal, Strüktür, Hücre, Texture, Microworld, Fracture, Structure, Cell
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Doğa herhangi bir insan müdahalesi olmadan kendiliğinden oluşmuştur. İnsan doğadan sonra var olmuştur ama doğayı ve doğanın yaşamsal hareketlerini izleyerek yeni keşifler yapmışlardır. Bu nedenle insanın yaşamı doğayla birlikte şekillenmiştir diyebiliriz. Çünkü sanat ve bilimin geldiği bu noktada tamamen model olarak alınan doğanın durmadan kendini yenilemesi ile insanda hayranlık uyandıran `doğa' vardır.İnsan dünyaya gözünü açtığı ilk andan itibaren şekillerle karşılaşmaktadır. Bu şekillerin kendine has dokuları vardır. Dokular o nesnenin yaşamsal işlevine bağlı olarak gelişmiştir ve her dokunun bir işlevi gerçekleştirmek için var olduğunu açıklık kazanmıştır. Diğer taraftan ise gözle görülmeyecek kadar küçük nesneler (mikroorganizmalar) vardır. Bilimin hızla ilerlemesi ile görülemeyecek kadar küçük nesneler artık gözler önüne serilmiştir. Sanat, doğa ve bilim karşıt öğelermiş gibi düşünülse de sanat ve bilim her an doğayı model alması ile aralarında yoğun bir ilişki kurulmuştur.Tez çalışmasında birinci bölümde sanat, doğa ve bilim ilişkisine değinilmiştir. İkinci bölümde çıplak gözle görebildiğimiz dokular anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise görülemeyecek kadar küçük olan nesnelerin (mikrodünya) dokusunun tasarımda ve sanatsal çalışmalarda, tasarımcıya sonsuz üretim için olanak fırsatı sunması ele alınmıştır. Bu noktada seramik malzemesi ile şekillendirmede yeni tasarımlar ve onların uygulamaları yapılmıştır.Türkçe
Özet (Çeviri)
Nature has been spontaneously composed without any intervention from mankind. The human being has been formed after the nature and has made new discoveries by following the vital gestures of the nature. Therefore we can say that the human life has been shaped with the nature. The never ending self-renewal of the nature evokes appreciation in the human being and at the point where art and science has reached, it is regarded as a model.The human being is confronted with various shapes from the moment the eyes are opened up to the world. These shapes each have their special tissue. These tissues have developed according to the vital functions of the object and it is clear that each tissue exists in order to carry out a definite role. Apart from this there are small objects (microorganisms) which can?t be seen with the eye. With the rapid advancement of science, these small objects have become apparent. Although art, nature and science are considered as opposing elements, art and science frequently take nature as a model and this aids in the development of an intensive relationship.In the first part of the thesis, the relation between art, nature and science are taken into consideration. The second part deals with the tissues which are seen with the naked eye. The third part focuses on the endless production opportunities the tissue of small objects which aren?t seen with the naked eye (microworld) present to the designer in the design and art works. At this point, new designs in the field of ceramic material shaping and their applications have been carried out. ?ngilizce