Affedicilik yönelimli psiko-eğitim programının affetme eğilimi, belirsizliğe tahammülsüzlük, psikolojik iyi oluş, sürekli kaygı ve öfke üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of the psycho-education curriculum to enhance the tendency of forgiveness on intolerance to uncertainty, psychological well-being, persistent anxiety and anger
- Tez No: 328121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Affetme, Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Psikolojik İyi Oluş, Sürekli Kaygı, Öfke kontrolü, Forgiveness, Intolerance of Uncertainty, Psychological Well Being, Permanent Anxiety, Anger Control
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu araştırmanın amacı, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan affedicilik eğilimini arttırmaya yönelik psiko-eğitim programının, üniversite öğrencilerinin belirsizliğe tahammülsüzlük, psikolojik iyi oluş, öfke kontrolü, sürekli kaygı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, deney ve kontrol gruplu ön-test, son-test ve izleme modeline dayalı deneysel bir çalışmadır.Araştırma, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören, yapılan değerlendirmeler sonucu affedicilik eğilimleri, belirsizliğe tahammülsüzlükleri, psikolojik iyi oluş ve öfke kontrolü düzeyleri düşük; sürekli kaygı düzeyleri yüksek olan öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören birinci sınıftan 6 ikinci sınıftan 6 üçüncü sınıftan 8 ve dördüncü sınıftan 10 kişi olmak üzere toplam 30 öğrenci belirlenmiştir. Tesadüfü olarak grup ikiye bölünmüştür. Hangi grubun deney hangi grubun kontrol grubu olacağına tesadüfü olarak karar verilmiştir. Öğrenciler fakültedeki dokuz ayrı bölümden seçilmiştir. Sosyal Bilgiler Eğitimi, Okul Öncesi Eğitimi, Fen Bilgisi Eğitimi, Sınıf Öğretmenliği, Zihin Engelliler Eğitimi, Türkçe Eğitimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ve İlköğretim Matematik Eğitimi Programlarında öğrenim görmektedir.viiiDört bağımlı değişkenden hepsi, kendini değerlendirme ölçekleri ile ölçülmüştür (Heartland Affedicilik Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği, Sürekli Kaygı Ölçeği ve Öfke Kontrol Ölçeği). Bu beşölçek deney ve kontrol grubuna ön test olarak verilmiştir. Deney grubuna, araştırmacı tarafından geliştirilen 10 oturumluk affedicilik eğilimini arttırmaya yönelik psiko-eğitim programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise hiçbir çalışma yapılmamıştır. Son test, deney grubunun uygulaması bittikten sonra verilmiştir. İzleme ölçümü dört ölçek için de deneysel uygulamanın bitiminden üç ay sonra alınmıştır. Uygulanan deneysel işlemin sonunda elde edilen bulgular ?Çok Değişkenli Varyans Analizi? yöntemiyle incelenmiş ve dört bağımlı değişkenin bileşkesi bakımından deney ve kontrol grupları arasında ölçümler boyunca istatistiksel olarak deney grubu lehine bir gelişme gözlenmiştir. Bağımlı değişkenlerin ayrı ayrı incelenmesi sonucunda gruplar arasında sadece anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Sonuçlar affedicilik eğiliminin artmasının, belirsizliğe tahammülsüzlük, psikolojik iyi oluş, öfke kontrolü ve sürekli kaygı üzerindeki etkisi ile ilgili literatür göz önünde bulundurularak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of psycho-educational program prepared by the researcher to increase the tendency of forgiveness on the intolerance of uncertainty, psychological well-being, anger control and permanent anxiety.Reseach is an experimental study based on pre-test, final test and monitoring measurement with experimental and control group.Research was carried out with participation of students studying at the University of Sakarya, Faculty of Education with low levels of tendency of forgiveness,intolerance of uncertainty, psychological well-being, anger control and high levels of permanent anxiety. 6 students in first grade,6 students in second grade,8 students in third grade and 10 students in fourth grade, a total of 30 students, studying at the University of Sakarya,Faculty of Education were determined. They were randomly divided into two groups.Which group would be the experimental or control group was decided randomly.Students were selected from nine separate divisions. Students study in divisions of Social Sciences Education, Pre-school Education, Science Education, Primary Education, Education of Mentally Retarded, Turkish Language Education, Computer xEducation and Instructional Technology, Psychological Counseling and Guidance and Elementary Math Education. All of the four dependent variables were measured with self-assessment scales (Heartland Forgiveness Scale, Psychological Well Being Scale, Intolerance of Uncertainty Scale, Permanent Anxiety Scale, and Anger Control Scale). These fivescales were given to the experimental and control groups as a pre-test. The experimental group was implemented 10 sessions psycho-education program developed by researcher to increase the tendency of forgiveness. There hasn?t been any study to the control group. The final test was given after the application of the experimental group. Monitoring measurement was taken for these four scales threemonths after the end of the experimental application. The findings obtained at the end of the experimental procedure were examined with the method of? Multivariate Analysis of Variance Double? and it was observed statistically significant improvement in favor of experimental group during the measurements between experimental and control groups in terms of the combination of the four dependent variables. Upon review of dependent variables separately, only meaningful difference was observed between the groups. Results have been interpreted by taking into consideration the literature concerning the effect of increasing tendency of forgiveness on intolerance of uncertainty, psychological well-being, anger control and permanent anxiety.