İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş.'de çalışanların örgütsel sosyalleşme düzeylerinin incelenmesi
Investigation levels of organizational of İstanbul Metropolitan Municipality sports co. employees
- Tez No: 328122
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Spor, Education and Training, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyalleme, doyumu, Motivasyon, Kabullenme, Balılık, Organizational Socialization, Job Satisfaction, Motivation, Acceptance, Commitment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
oplumsal deiim; bilim ve teknolojinin egemen olduu, yaadıımız bu çada, geliim gösteren her ülkenin, sahip olduu en önemli ve en kapsamlı unsurdur. Türkiye? de bu süreçte, içinde bulunduumuz çaa uygun olarak bilim, teknik ve teknolojik boyutlarla ilgili hizmet alanları, illerdeki belediyelere balı olarak güçlenmekte, çoalmakta ve büyümektedir. Yerel yönetimler; sınırları içerisinde bulunan halka çeitli hizmetleri götürmek için birtakım teebbüslerde bulunmaktadır. Çevre, kültür ve sanat alanında olduu gibi sportif anlamda da çeitli yapılanmalar mevcuttur. Türkiye?de bu alandaki en büyük yapının stanbul Büyükehir Belediyesi (BB) Spor A.. olduu tespit edilmitir. Bu tespitlere gerekçe olarak Spor A..?nin personel sayısı, bütçesi, her yıl yaptıı ulusal ve uluslararası spor organizasyonlar, ilettii spor tesisleri ve bu tesislerde spor yapan insanların sayı bakımından azımsanmayacak kadar çok olmasıdır. Bu çalımadaki amaç, Spor A.. Genel Müdürlüünde çalıan personelin, görev aldıı kurumda; motivasyon gücü, örgütsel balılıı, i doyumu ve kabullenme boyutlarında, kurumu; örgütsel sosyalleme anlamında nasıl algıladıklarını saptamak ve incelemektir. Bu çalımanın modeli, taramadır. Çalımanın evreni, Spor A.. Genel Müdürlüü?nde görev yapan 200 personelden olumaktadır. Veri toplama aracı gönüllü olarak katılan 112 kiiden olumaktadır. Cinsiyete ilikin veriler, ilikisiz t-Testi ile kıdem, görev ve örenim durumuna ilikin veriler ise tek yönlü varyans analizi ile test edilmitir. v Aratırmaya katılan personelin görevlerine ve cinsiyetlerine göre, balılık, motivasyon ve kabullenme boyutlarında örgütsel sosyalleme düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıtır. Personelin eitim ve kıdem düzeylerine göre kabullenme, motivasyon ve balılık boyutlarında örgütsel algıları farklı bulunmazken, i doyumu boyutunda anlamlı bir fark bulunmutur. Öneri olarak anlamlı farklılık bulunan hipotezlerle ilgili daha kapsamlı bir çalıma yapılabilir. Farklılıkların hangi konulardan kaynaklandıı ve sebepleri üzerinde durulabilir. Bir baka öneri ise benzer kurumlarla karılatırma yapılıp sonuçlarının nedenleri ortaya konabilir.
Özet (Çeviri)
The social change; is the most important and extensive element, which science and technology are dominant at every developing country holds. In Turkey this process, in accordance with the current age of science, technical and technological dimensions for service areas are getting stronger and growing with municipalities in the provinces. Local administrations are located several attempts to bring various services within the boundaries of the public. Environment, culture and art as well as, there are several structures in the sporting sense. The largest structure in this area in Turkey is Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) Sports Inc was determined. As a reason for these findings are,the number of Sports Inc.'s personnel, budget, the national and international sports organizations every year, sports facilities and these facilities are operated in terms of the number of people involved in sports so much that can not be underestimated. The aim of this study is to analyze Directorate General Spor Inc. personnel in the staff of the with respect to motivational power, organizational commitment, job satisfaction, acceptance and stress in the institutions, and examine to determine how they perceive the sense of organizational socialization. Model of this study is scanning. Although target population of the study is 200 people who work for Spor A. Directorate General, 112 people of them contributed the study voluntarily. The data related to gender has been tested with unrelated t-test; seniority, while data on the status of tasks and learning has been tested with a one-way analysis of variance. Any significant difference was not found between the levels of organizational socialization concerning motivation, acceptance and commitment between the staff surveyed in terms of vii sex and duty. Acceptance by level of education and seniority of staff, their perceptions of organizational dependence on motivation and commitment are not different, significant difference is found in terms of job satisfaction. As proposal, related to the hyposteses that find significant variation can be done a comprehensive study. It can be emphasized reasons of variations. The another proposal, after consequences compare with similar instutions, it can analyze.