Ekmeklik buğdayda yaprak gübresi uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi
A research on the effect of foliar fertilizers applications on yield and quality of bread wheat
- Tez No: 328180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUREDDİN ÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: yaprak gübresi, buğday, verim, kalite2012, 53 sayfa, foliar fertilizer, wheat, yield, quality2012, 53 pages
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ekmeklik Buğdayda Yaprak Gübresi Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi Üzerine Bir AraştırmaNurcan ŞAHİNNamık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüToprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Nureddin ÖNERBu çalışma 2010-2011 yıllarında Tekirdağ Ziraat Fakültesi üretim alanlarında, Esperia, Krasnia Odes' ka, Nina, Gelibolu ve Flamura-85 ekmeklik buğday çeşitleri üzerinde yürütülmüştür.Buğday çeşitlerine uygulanacak yaprak gübresinin besin elementi derişimini belirlemek amacıyla, uygulamalardan önce yaprak analizler yapılmıştır. Birinci uygulama sapa kalkma başlangıcında, ikinci uygulama gebeleşme (henüz başak bayrak yaprağından çıkmadan) döneminden önce buğday yaprağında olması gereken bitki besin elementlerinin sınır değerleri dikkate alınarak yapraklarda eksikliği belirlenen bitki besin elementleri ile birlikte bor ve üre uygulamaları yapılmıştır.Yapılan yaprak gübresi uygulamalarının Esperia, Flamura-85, Gelibolu, Krasnia Odes' ka ve Nina çeşitlerinde; verim (kg/da), tanedeki gluten oranı (%), gluten indexi (%), tanedeki protein oranı (%), hektolitre ağırlığı (kg/100L), normal sedim (ml), beklemeli sedim (ml) özellikleri incelenmiştir.Araştırmada çeşitlerin kendi içinde uygulanan dozlara karşı ve dozların çeşitler içinde verim, gluten, index, protein, hektolitre, normal sedim ve beklemeli sedim üzerine etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA Research On The Effect Of Foliar Fertilizers Applications On Yield and Quality of Bread WheatNurcan ŞahinInstitute of Science of Namık Kemal UniversityDepartment of Soil Science And Plant NutritionSupervisor: Assistant Professor Nureddin ÖnerThis study was carried out in Tekirdağ Agricuture Faculties? production areas Esperia, Krasunia Odes? ka, Nina, Gelibolu and Flamura-85 which are bread wheat in 2010-2011 .Leaf analyses have been made in order to determine the molality of leaf fertilizer?s nutrient which is going to be applied to wheat varities. First aplication at the beginning of stem elongation period and second aplication at before tillering period(before leaf spike) were perfomed by taking into account of the limit values of plant nutrients in wheat leaf to determine the lack of plant nutrients. After determination of lack of plant nutrients, those nutrients have been applied with boron and üre.In application of bread wheat, the properties; efficiency (kg/da), gluten ratio (%), gluten index (%), protein ratio, hectolitre weight (kg/100L), normal sedimentation (ml), wait sedimentaion(ml) have been examined on varities of Esperia, Flamura-85,Gelibolu, Krasnia Odes? ka and Nina.In this research, it has been statisticaly found that doses applied against their own varities and doses in varities have significant effects on yield, gluten,protein,hectolitre, normal sedimentation and wait sedimentation..