Ankara Üniversitesi gözlemevi'nin görüş değerlerinin ölçülmesi
Seeing measurements of Ankara University observatory
  1. Tez No: 328253
  2. Yazar: CEREN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİT ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Astronomik görüş, DIMM metodu, Işık kirliliği
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Astronomik gözlem yapmak amacıyla kurulacak gözlemevlerine ait görüş kalitesinin önceden belirlenmesi gözlemevleri için çok gereklidir. Özellikle astrometri gibi yüksek ayırma gücüne ihtiyaç duyulan gözlem tekniklerinin olması, gözlemevlerinin görüşkalitesinin ölçülmesini bir zaruret haline getirmiştir. Astronomik görüş, gökyüzündeki nokta kaynakların birbirinden ne derece ayrılabildiğinin bir ölçüsüdür. Ankara Üniversitesi Gözlemevi'nin görüş kalitesi, DIMM (Diferential Image Motion Monitor) ölçüm metoduna dayalı olarak, yaklaşık bir yıl süren gözlemler sonunda (gözlemevi kurulduğundan bu yana ilk kez) belirlenmiştir. Yapılan gözlemlerde ortalama görüş değeri 1.29“±0.22”, medyan görüş değeri 1.24“±0.22”olarak belirlenmiştir. Ölçülen en küçük görüş değeri 0.89“± 0.22”ve en büyük görüş değeri 2.08“±0.22”dir. Ankara Üniversitesi Gözlemevi'nin ve civarının ışık kirliliği değerleri, bir ?gök parlaklığıniteliği ölçer? olan SQM cihazı yardımıyla ölçülmüştür. Gözlemevi'nin ışık kirliliği değeri ortalama 18.33 kadir/ açı saniyesi² olarak belirlenmiştir. Aralık 2012, 51 sayfa
Özet (Çeviri)
Seeing quality is a very essential paramater for astronomical observatories. Knowing the seeing values, especially, is necessary for astrometric observations. Astronomical seeing describes an angular limit at which the point sources in the sky can be seperated from each other. Seeing values at the Ankara University Observatory are measured based on the DIMM ( Diferential Image Motion Monitor) technique. DIMM measurements obtained for one year of time interval are reported for the first time for the Ankara University Observatory. The results show an average value of 1''.29±0''.22 and median value of 1''.24±0''.22 with having a changing interval between 0''.89 and 2''.08. The level of light pollution at the Ankara University Observatory is also determined by using an SQM (Sky Quality Meter) device. It describes an average magnitude limit of 18.33 magnitude/ arcsec² for the observatory. December 2012, 51 pages Key Words : Astronomical seeing, DIMM technique, Light pollution