Piridazin molekülünün OH radikali ile olası reaksiyon yollarının hesaplanması
Determining possible reaction pathways of pyridazine molecule with OH radical
- Tez No: 328290
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELDA YALÇIN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Piridazin, PM3, AM1, HF/3.21G, HF/6.31G, hidroksil radikal2013, 81 sayfa, Pyridazine, PM3, AM1, HF-3.21, HF-6.31G hydroxyl radicals2013, 81pages
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Piridazin endüstriyel açıdan yaygın olarak kullanılmakta olan bir çözücüdür. Ayrıca, türevleri pek çok pestisidin yapısında bulunur. Canlı organizmaların zararlı etkileri, sulara kötü bir koku vermeleri, dayanıklı oluşları ve çözünürlükleri nedeni ile, piridazin ve türevleri önemli bir su kirletici grubunu oluşturmaktadır. Bu maddeleri sulardan uzaklaştırmak için kullanılmakta olan pek çok yöntem bulunmakla birlikte, her yöntemin kendine göre bir sakıncası vardır.Bu çalışmada, piridazin ve hidroksi türevlerinin degradasyon reaksiyonunun kinetiği teorik olarak incelenmiştir.Piridazinin degradasyon reaksiyonunda oluşan ara ürünlerin belirlenebilmesi amacı ile, reaktan ve geçiş konumu komplekslerinin geometrik optimizasyonları yarı-ampirik AM1 ve PM3, ab initio Hartree-Fock HF/3-21G ve HF/6-31G* yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Kuantum mekaniksel hesaplama sonuçlarına dayanılarak, olası tüm reaksiyon yollarının hız sabitleri Geçiş Konumu Teorisi'nin kullanımı ile hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Pyridazine is a widely used industrial solvent. In addition, its substituted derivaties are present in a great number of pesticidies. Due to their harmful effects to living organisms, unpleasant smell , stability and solubility in water, pyridazine and its derivates constitute an important class of water contaminants. There are many conventional methods to destroy such compouds, but each method has its shortcomings.In this study, the kinetics of pyridine and its hydroxy derivaties have been investigated theoretically.With the intention of predicting intermediates forming in the degradation reaction of pyridazine, geometry optimizations of the reactants and the transition state complexes have been performed with the semiempirical PM3, AM1, Hartree-Fock 3.21 ve Hartree-Fock 6.31G methods. Based on the results of the quantum mechanical calculations, the rate constants of all the possible reaction paths have been calculated by means of the Transition State theory.