Fotovoltaik güç sistemli su pompalarının dizayn esaslarının araştırılması
Searching the desing principles of photovoltaic power system water pumps
- Tez No: 328291
- Danışmanlar: PROF. DR. POYRAZ ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Ziraat, Bioengineering, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, fotovoltaik pil, dalgıç pompa, renewable energy sources, solar energy, photovoltaic battery, submersible pump
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada yenilenebilir enerji çeşitleri arasında en ilgi çekenlerden bir tanesi olan güneş enerjisinin Türkiye ve dünyadaki mevcut durumu, mevcut güneş pili ve fotovoltaik bir kaynaktan beslenen su pompalama sistemlerinin dizayn esasları hakkında araştırma yapılmıştır.Birinci bölümde enerji, enerji kaynakları ve fotovoltaik pil kavramlarına ve güneş enerjisinin bu enerji kaynakları arasındaki yeri anlatılıp güneş enerjisi ve güneş enerjisinden yararlanma yöntemleri içerisinde bu yöntemlerden fotovoltaik pillerle su pompalama sistemlerinden fotovoltaik teknolojiden bahsedilmiş ve uygulanması ile ilgili genel değerlendirmeler yapılmıştır. Enerji kaynaklarından yenilenebilir ve yenilemeyen enerji kaynakları açıklanmıştır.İkinci bölümde güneş enerjisiyle tarımsal sulama ve içme suyu pompalama konusunda, son on yıldan günümüze kadar, uluslararası düzeyde yapılmış olan bazı çalışmaların tanıtımını literatür içeriği özetler halinde verilmiştir.Üçüncü bölümde materyal ve yöntem seçiminde elde edilen bulguların nasıl gerçekleştiği anlatılmıştır.Dördüncü bölümde ise araştırma sonuçları değerlendirilmiştir.Beşinci ve son bölümde ise elde edilen sonuçlara göre değerlendirme yapılarak Türkiye'nin sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli de göz önünde tutularak Fotovoltaik uygulamaların arttırılması ve önemi ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study,a research was done on the current state of solar energy (one of the most favourite types of renewable energy) both in Turkey and in the world,and on the design principles of water pumping systems which are fed by a solar cell and a photovoltaic source.In the first part, concepts of energy,energy sources, photovoltaic batteries and the position of solar energy among these sources were described.Furthermore,while giving information about solar energy utilization methods, photovoltaic battery based water pumping systems and photovoltaic technology were also mentioned and general evaluations about their implementation were done.Also, renewable and nonrenewable energy resources were described.In the second part, some of the studies, that have been made at the international level from the last ten years to the present on agricultural irrigation and drinking water pumping with solar energy, were given as abstracts.In the third part, the realization process of the findings in the selection of material and the method was described.In the fourth part, the research results were evaluated.In the fifth and the last part,evaluations were made according to the results and the recommendations about increasing photovoltaic applications and about their importance were presented by taking into consideration Turkey?s solar energy potential.