Bazı ağır metaller (Pb, Cd, Co) ile kirlenmiş toprakların kanola (Brassica napus L.) bitkisi kullanılarak bitkisel arıtım (Fitoremediasyon) tekniği ile ıslahı
Phytoremediation of some heavy metals (Pb, Cd, Co) contaminated soils with canola (Brassica napus L.) plant
  1. Tez No: 328297
  2. Yazar: ÖZLEM KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ADİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, fitoremediasyon, ağır metal, EDTA, Brassica napus, Soil, phytoremediation, heavy metal, EDTA, Brassica napus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, EDTA? in Pb, Cd ve Co alınabilirliliği üzerine etkisi ve kanolanın Pb, Cd, Co ile kirlenmiş topraklardaki fitoremediasyon yeteneği araştırılmıştır Deneme kontrollü şartlarda tam şansa bağlı deneme desenine göre; 3 ?elat dozu (0, 5, 10 mmol kg-1) ve 3tekerrür olarak 27 saksıda yürütülmüştür. Her saksıya 100 mg kg-1Pb, Cd ve Co ağır metalleri uygulanmıştır. Saksılar 1 ay süreyle inkübasyona bırakılmıştır. Tohumların ekiminden 30 gün sonra EDTA 3 doz (0, 5, 10 mm kg-1) olarak saksılara uygulanmı?tır.75 günlük büyüme periyodunun sonunda bitkiler hasat edilerek kök ve gövde aksamında kimyasal analizler yapılmıştır. Deneme sonunda, toprağa uygulanan EDTA (0, 5 10 mmol kg-1) dozları kanola bitkisinin Pb, Cd, Co içeriklerni kontrole göre 5 ve 10 mmolkg-1dozları için sırasıyla, kök aksamı için % 34,59- % 60,03; % 119,38- % 235,82; % 34,47- % 64,80 gövde aksamı için % 80,12- % 136,33; % 77,28- % 264,88; % 40,81 -% 99,79 oranlarında artırmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the phytoremediation of Pb, Cd and Co polluted soils and effect of EDTA on Pb, Cd and Co accumulation in canola was investigated. The experiment was made under controlled conditions. 3 EDTA doses (0, 5, 10 mmolkg-1) were used as plant materials and application doses.100 mg kg -1Pb, Cd, Co were applied to the each pots. Pots was incubated 30 days for absorbing heavy metals in soil. Doses of EDTA (0, 5, 10 mmol kg-1)were applied to the pots after 30 days seed planting in order to facilitate the plants taking heavy metal from applications. The plants were harvested after 75 days planting and chemical analysis was made on the plant samples. Results show that, treatments with EDTA doses were increased Pb, Cd, and Co uptake by canola, compared with the unamended control, for 5 and 10 mmolkg-1 EDTA doses % 34,59- % 60,03; % 119,38- % 235,82; % 34,47- % 64,80 for root and % 80,12- % 136,33; % 77,28- % 264,88; % 40,81 -% 99,79 for shoot, respectively.