Numerical study on the optimization of process parameters in friction stir welding
Sürtünme karıştırma kaynağındaki proses parametrelerinin optimizasyonu üzerine sayısal çalışma
  1. Tez No: 328394
  2. Yazar: MUSTAFA TABANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. .BİNNUR GÖREN KIRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme karıştırma kaynağı, alüminyum alaşımlar, sonlu elemanlar yöntemi, Friction stir welding, aluminum alloys, finite element method
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik ve Mukavemet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sürtünme karıştırma kaynağı yeni bir katı hal birleştirme işlemidir. Bu kaynak yöntemi otomotiv, havacılık, gemi taşımacılığı, raylı sistemler ve makine endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntem klasik kaynak yöntemleri ile birleştirilmesi zor olan yüksek mukavemetli alüminyum alaşımları ve diğer metal alaşımların birleştirilmesinde kullanılabilmektedir.Bu tezin amacı sonlu elemanlar yöntemi kullanarak AA6061 ve AA7075 alüminyum alaşımlarının sürtünme karıştırma kaynağını modellemektir. Bunun için HyperMesh ve HyperXtrude ticari programları kullanılarak üç boyutlu modeller oluşturulmuştur. Sıcaklığa göre değişen malzeme özellikleri göz önünde bulundurularak kaynak işlemi esnasında kaynaklanan alüminyum plakadaki sıcaklık ve gerilme dağılımları elde edilmiştir. Pim ilerleme ve dönüş hızlarının sıcaklık ve gerilme dağılımları üzerine etkisi incelenmiştir.Sonlu elemanlar analizlerinden elde edilen sonuçlar tablo formunda ve grafik olarak sunulmuştur. İlerleme hızı azalıp dönüş hızı arttıkça kaynak esnasında sıcaklığın arttığı sonucuna varılmıştır. Sonuçların literatürdeki sonuçlarla uyum gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Friction stir welding is a new solid-state joining process. This welding method is used widely in automotive, aerospace, shipping, railway rolling stock and machine industry. This method can be used to join high-strength aluminum alloys and other metallic alloys that are hard to join by conventional welding processes.The aim of this thesis is to model friction stir welding of 6061 and 7075 aluminum alloys using the finite element method. For this purpose, three-dimensional models were carried out by using HyperMesh and HyperXtrude commercial softwares. Temperature and stress distributions in the welded aluminum plate during the welding operation were obtained considering the mechanical properties changing with respect to the temperature. Effect of the transverse and rotational speeds of the pin on the temperature and stress distributions was examined.The results obtained by the finite element analyses were presented in tabular form and graphically. It was concluded that temperature increases during the welding as transverse speed decreases and rotational speed increases. It was observed that the results indicate good agreement with the results in the literature.