Osmanlı Anadolusu'nda müftülük kurumu
Office of mufti in the Ottoman Anatolia
  1. Tez No: 328526
  2. Yazar: MEHMET SAİT SÜTCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Müftü, Müftülük Kurumu, Osmanlı Müftüleri, Anadolu Müftüleri, Taşra Müftüleri, Mufti, Office of Mufti, OttomanMuftis, AnatolianMuftis, ProvincialMufti
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Müftülük Kurumu, dini konulara yönelik fetva veren ve tarih boyunca bütün Türk-İslam Devletleri'nde görülebilen bir teşkilattır. Osmanlı Devleti'ne kadar farklı şekillerde varlığını göstermiş ve Osmanlılar zamanında en nihai şekline bürünmüştür. Osmanlı Devleti'nde özellikle merkeze uzak olan bölgelerde çok önemli bir rol üstlenmiş ve şer`î konulara ilişkin durumlarda tek yetkili kurum olmuştur. Bundan dolayı, Osmanlı'nın Anadolu coğrafyasında bulunan bu kurumun detaylı bir şekilde irdelenmesi çok önemlidir.Bu bakımdan bu çalışma ile Osmanlı Devleti'nin Anadolu'daki idari birimlerde bulunan müftülük kurumları ve çalışanları ele alınmıştır. Kurum çalışanları olan müftüler ile ilgili arşiv belgeleri titizlikle incelenmiş ve Anadolu müftülerine dair bilgiler ışığında Osmanlı'nın Anadolu müftülük kurumu açıklanmaya çalışılmıştır. Konuyla alakalı veriler tablo halinde de verilmiş ve bu kurumun izahı daha somut bir şekilde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Office of Mufti, which is an institution that gives fatwa on religious subjects, had existed in whole Turk-Islam states. It continued its existence with some changes until Ottoman Empire and gained its final form in Ottoman era. The institution took an important role especially in distant provinces and had been the only authorized institution about subjects related to Sheri?a. Thus, it is important to study this institutions position in Anatolia in detail.In this paper, institution and employees of Office of Mufti in the administrative units of Ottoman Anatolia has been studied. Archive documents about muftis as employees of the institution have been carefully analyzed and in the light of acquired data, Anatolian mufti organization of Ottoman Empire had been clarified as far as possible. In order to concretize the interpretation of the institution, related data tables have been added.