Üstün zekalı ve yetenekli çocukların matematik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Üstün zekalı ve yetenekli çocukların matematik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
- Tez No: 328582
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT GÜREL KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik, tutum, üstün zeka
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yüzyıllar boyunca matematik önemi korumuş ve her dönemde temel derslerden biri olmuştur. Çünkü Bilişim çağında ve bilgi toplumlarında bilim ve teknolojinin yapı taşını matematik oluşturmaktadır. Aynı zamanda matematik ve zekanın doğrudan ilişkili olduğu düşünülmektedir. Zeki bir insanın matematikte başarılı olduğu düşünülmektedir.Bu araştırma ile üstün veya özel yetenekli öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumları cinsiyet, sınıf düzeyi, ana-babanın öğrenim durumu, ailenin ekonomik durumu gibi değişkenler açısından değerlendirilerek üstün zekalı ve yetenekli öğrencilere yönelik matematik öğretiminde karşılaşılan sorunların çözümüne yardımcı olunmak hedeflenmektedir.Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. İstanbul ilindeki Bilim Sanat Merkezlerinde öğrenim gören ilköğretim 4., 5., 6., 7. ve 8.sınıf 259 üstün zekalı ve yetenekli öğrenciye matematiğe karşı tutum ölçeği ve kişisel bilgi formu uygulanarak araştırma gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre üstün zekalı ve potansiyelli öğrencilerin matematiğe karşı tutumları cinsiyet, sınıf, anne örgenim durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaşmaktadır. Üstün zekalı ve potansiyelli öğrencilerin matematiğe karşı tutumları baba öğrenim durumu, aile gelir düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılaşmamaktadır.Bu araştırma sonuçları matematik tutumlarının üstün zekalı ve yetenekli öğrencilerin eğitimlerindeki öneminin farkındalığının oluşturulmasına ve gelecek araştırmalara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Throughout the centuries, mathematics has preserved its? importance and it is one of the basic courses in every curriculum. Mathematics is the core of technology in the age of information and knowledge. It is also thought that mathematics and giftedness are directly related to each other and gifted people are succesfull in mathematics.In this research, gifted and talented students' attitudes towards mathematics were investigated in terms of different variables such as gender, grade level, parents? educational level, family income. The aim of this study is helping to solve problems encountered in mathematics education for the gifted and talented students.In the study, the descriptive survey model was used. The study was carried out with 259, 4th, 5th, 6th, 8th grade primary school gifted and talented students who attended Science and Art Centers in Istanbul. The data was obtained through the mathematics attitude scale which was developed by Erol (1989) and a personal information form.According to the research results, significant difference were found between gifted and talented students' attitudes towards mathematics in terms of gender, class and mother?s education levels. There is no significant difference found between the gifted and talented students' attitudes towards mathematics in terms of father?s occupation, education levels and family income.The results of the study can be useful to develop an understanding for stressing out the significance of attitudes on mathematics in gifted and talented education and for the future researches.Key word: Mathematics, attitude, giftedness