BİLSEM ortaokul öğrencilerinin matematiğe yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of BİLSEM secondary students' attitudes tomathematics in terms of various variables
  1. Tez No: 673626
  2. Yazar: RIDVAN KARTAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: BİLSEM, Matematik, Tutum, Üstün zekâlı, Özel yetenekli, BİLSEM, Mathematics, Attitude, Gifted, Special talented
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırmada, Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM' lerde) öğrenim gören üstün zekâlı ve özel yetenekli öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarının ne düzeyde olduğunun ve söz konusu tutumların; öğrencilerin öğrenim gördükleri okul türü, sınıf düzeyi, cinsiyet durumu, matematiği sevmelerinde etkili olan kişi, anne ve baba öğrenim düzeyi, dışarıdan destek eğitim alıp almama durumu, BİLSEM' de devam edilen eğitim programı gibi değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Kocaeli ili İzmit, Gebze ve Gölcük ilçelerindeki Bilim ve Sanat Merkez' lerinde 2020 - 2021 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 110 öğrencinin katılımı ile gerçekleşmiş olup araştırmanın modeli nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelidir. Araştırmada, öğrencilerin kişisel bilgilerini tespit etmek için“Kişisel Bilgi Formu”, öğrencilerin matematiğe ilişkin tutumlarını tespit etmek için Duatepe ve Çilesiz (1999) tarafından geliştirilen“Matematik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan veriler“Mann-Whitney U testi”ve“Kruskal Wallis testi”gibi parametrik olmayan testlerden yararlanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda üstün zekâlı ve özel yetenekli öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarının genel anlamda olumlu olduğu, söz konusu tutumların okul türü, sınıf düzeyi, matematiği sevmede etkili olan kişi, anne-baba öğrenim düzeyi, destek eğitim alıp almama durumuna göre değişmediği ancak BİLSEM' de görülen eğitim programı ve cinsiyet durumunun korku-güven alt boyutunda istatistiki açıdan anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırma üstün zekâlı öğrencilerin matematik eğitimine ve alan yazına yapacağı katkı bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In the research, the level of the attitudes of gifted and talented students studying in Science and Art Centers (BİLSEMs) towards mathematics and the attitudes in question; It is aimed to examine the students in terms of variables such as the type of school they study, class level, gender status, the person who is effective in liking mathematics, the education level of their parents, whether they have received external support education, and the continuing education program in BİLSEM. The research was carried out with the participation of 110 students studying in the Science and Art Centers in Kocaeli province Izmit, Gebze and Gölcük districts in the 2020-2021 academic year, and the model of the research is the survey model, one of the quantitative research methods. In the research,“Personal Information Form”was used to determine students' personal information, and“Math Attitude Scale”developed by Duatepe and Çilesiz (1999) was used to determine students' attitudes towards mathematics. The data obtained as a result of the research were analyzed by using non-parametric tests such as“Mann-Whitney U test”and“Kruskal Wallis test”. As a result of the research, the attitudes of gifted and talented students towards mathematics were generally positive, and the said attitudes did not change according to the type of school, class level, the person who is effective in liking mathematics, the education level of the parents, whether they received support education, but the education seen in BİLSEM. It was determined that the program and gender status differed statistically in the fear-trust sub-dimension. The research is important in terms of the contribution that gifted students will make to mathematics education and literature.