İlköğretim 5. sınıf canlılar dünyasını gezelim, tanıyalım ünitesinde kullanılan öyküleştirme yönteminin öğrencilerin başarılarına ve kavramsal öğrenmelerine etkisi
Effects of teaching the fifth grade world of living things unit by using the storyline method on students? achievement and conceptual learning
- Tez No: 328625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA SAVAŞÇI AÇIKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öyküleştirme Yöntemi, Oluşturmacılık, Fen ve Teknoloji, Alternatif Kavramlar, Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım Ünitesi, Storyline Method, Constructivism, Science and Technology, Misconception, Living Things
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İlköğretim 5. Sınıf ?Canlılar Dünyasını Gezelim, Tanıyalım? Ünitesinde Kullanılan Öyküleştirme Yönteminin Öğrencilerin Başarılarına Ve Kavramsal Öğrenmelerine EtkisiÖzden, GökhanYüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim Dalı/ Sınıf Öğretmenliği BölümüDanışman: Yrd. Doç. Dr. Funda Savaşçı AçıkalınÖZBu çalışmada ilköğretim 5. sınıf ?Canlılar dünyasını gezelim, tanıyalım? ünitesinde öyküleştirme yönteminin öğrencilerin başarılarına ve kavramsal öğrenmelerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2010-2011 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli'nin Beyoğlu ilçesindeki bir devlet okulunda öğrenim gören 5. sınıf öğrencilerinden 48'i deney ve 48'i kontrol grubu olmak üzere toplam 96 öğrenci oluşturmuştur. Deney grubunda, öyküleştirme yöntemine dayalı hazırlanan ünite planı ile öğretim yapılırken, kontrol grubunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim programına dayalı bir öğretim yapılmıştır.Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilere başarı testi uygulanmış, deney ve kontrol gruplarının her birinden 10'ar öğrenci olmak üzere toplam 20 öğrenci ile görüşme yapılmıştır. Araştırmada elde edilen ön test ve son test puanlarının analizi için bilgisayar ortamında SPSS Paket Programı (SPSS 11,5) kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının ön test ? son test uygulamaları arasındaki farkın anlamlılığını test etmek için ?Bağımsız grup t testi? yapılmıştır. Deney grubuna ait ön test- son test arasındaki farkı belirlemek için de İlişkili Grup t testi uygulanmıştır.Araştırma sonucunda İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin ?Canlılar dünyasını gezelim, tanıyalım? ünitesinin öğretiminde öyküleştirme yöntemine dayalı öğretim etkinlikleri uygulanan deney grubuyla, sadece günlük öğretim planlarında yer alan etkinliklere katılan kontrol grubu arasında bağımsız t testi puanı açısından anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu sonuçlara göre öyküleştirme yöntemine göre hazırlanan bir öğretim planının çocukların öğrenmeleri üzerinde anlamlı bir ilerleme sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Effects of Teaching the Fifth Grade ?World of Living Things? Unit by Using the Storyline Method on Students? Achievement and Conceptual learningÖzden, GökhanMaster Thesis, Department of Elementary EducationAdvisor: Assistant Professor Funda Savaşcı AçıkalınABSTRACTThe purpose of this study is to investigate effects of teaching the 5th grade ?World of living things? unit by using the storyline method on students? achievement and conceptual learning. Participants were 96 fifth grade students in a public school in Istanbul. Students were assigned to two groups as experimental and control groups and each group consisted of 48 students. The fifth grade unit called ?World of living things? was taught by using the storyline method in the experimental group while the same unit was taught by following the current program recommended by Ministry of National Education (MNE) in the control group.In the study, data were collected from two main sources including achievement test and interviews. Achievement test was developed based on the fifth grade science curriculum and previous exam questions and then revised based on expert comments. Pre- and post- achievement test was administered to both groups of students before and after teaching the unit. The statistics program (SPSS 11.5 version) was used for the analysis of quantitative data. Independent and repeated t tests were calculated for data analysis. Moreover, ten students from each group were interviewed before and after teaching in order to examine their conceptual learning of concepts.Findings of the study indicate that both groups have statistically increased their test scores on the pre and post test. On the other hand, the experimental group students have statistically higher scores on the post test than the control group students did. Findings of the study also indicate that students? alternative conceptions decrease in the experimental group more than those in the control group.