Öğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgileri ile öğrenme stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of relationship between technological pedagogical and content knowledge and learning strategies of teacher candidates
  1. Tez No: 328695
  2. Yazar: NİYAZİ GÜNDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEMSEDDİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Öğrenme Stratejileri, Öğretmen Adayları, Technological pedagogical content knowledge (TPACK), learning strategies, teacher candidates
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacıöğretmen adaylarının teknolojik pedagojik alan bilgilerinin (TPAB) ölçülmesi, aynıadayların öğrenme stratejilerininbelirlenmesi ve bu değişkenler arasında ilişkinin olup olmadığının incelenmesidir. Çalışma, 2011-2012bahar yarıyılında Necmettin ErbakanÜniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinin 11 anabilim dalında öğrenim gören 493 sonsınıföğretmen adayları üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanın verileri 3 grup halindedir. Bunlar; öğrencilerin teknolojik pedagojik alan bilgisi puanları, öğrenme stratejipuanlarıve demografik özellikleridir. Veriler Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeği ve Öğrenmede Motive Edici Stratejiler Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Ölçeklerden elde edilen veriler ve katılımcılara ait bilgiler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 19.0 paket programıyardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız ttesti,tek yönlü varyans,korelasyonve regresyon analizikullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğretmen adaylarınınöğrenme stratejilerinden en çok ayrıntılandırma, örgütleme ve bilişüstü öğrenme stratejilerini kullandıkları görülmüştür. Öğretmen adaylarının teknolojibilgisi, teknolojik pedagojibilgisive pedagojik alan bilgisi düzeyinin ?iyi? derecede olduğu bulunmuştur.Öğretmen adaylarının öğrenme stratejilerinin üniversiteye yerleştirilmelerinde kullanılan puan türüneve cinsiyetlerine göre farklılaştığı görülmüştür. Erkek öğretmen adaylarının teknolojibilgisi,pedagoji bilgisi, teknoloji pedagoji bilgisi ve teknolojik alan bilgisividüzeylerinin kızlara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur.Araştırmada TPAB ile öğrenme stratejileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş ve örgütleme ve eleştirel düşünme stratejilerinin TPAB?yi yordadığı anlaşılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulareğitimaçısından değerlendirilmişve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate teachers candidates? technological pedagogical content knowledge (TPACK); to determinetheirlearning strategies of the same candidates; and to examine whether there is a relationship between these two variables. The study was carried out in 2011-2012, in Konya, at Necmettin Erbakan University Ahmet Kelesoglu Faculty of Education, with 493 senior years teacher candidates in who are studying in different departments.The data werecategorized into three groups which are listed as follows: technological and pedagogical content knowledge scores,learning strategies scores; and demograpfic characteristics. The data were obtained based on Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) scale and Motivated Strategies for Learning Questionnaire. The data obtained from these scales and participants? information were analyzed using SPSS 19.0 program package.Independentsamplettest, one-way ANOVA, correlation and regression methods were used. According to the results obtained in the study, teacher candidates mostly applied to elaboration and organization based and metacognitive learning strategies. Teacher candidates? technological content , technological pedagogical content, and pedagogical content knowledge were found to be ?good.? Teacher candidates? learning strategies is subject to the field of study and gender. The results indicated that male teacher candidates? technological, pedagogical, technological content, pedagogical content,technologicalpedagogicalcontentknowledge arehigher than female teachers. In addition, the study found that there is a significant relationship between TPACK and viiilearning strategies and organization and critical thinking strategies functioned in predicting TPACK. As the final consensus statement, the findings of the study looked potentially promising and recommendations were made for researchers.