Çağdaş Türk resminde baskı sanatı ve uygulama örnekleri
Examples of print art and practice in modern Turkish painting
  1. Tez No: 522501
  2. Yazar: MESUT DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ALPER AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gravür, Teknik, Sanat, Baskı, Engraving, technique, art, printing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
“Çağdaş Türk Resminde Baskı Sanatı ve Uygulama Örnekleri”başlığı altında hazırlanan bu çalışmada baskı sanatları, baskı teknikleri, uygulama yöntemleri, Türk resminde baskı sanatı ve baskı sanatçıları gibi muhtelif kaynaklardan araştırmalar yapılmıştır. Bu kaynaklardan yararlanılarak çalışmanın bölümleri oluşturularak ana hatlarıyla başlıkları belirlenmiştir. Çalışma konusunun kolay anlaşılabilir olması için bölüm başlıkları altına uygun olan alt başlıklar ve konular yerleştirilmiş ve şekiller çizilmiştir. Giriş bölümde tarihteki ilk baskı örnekleri, baskı sanatının tarihi hakkında kısaca bilgi verilmiş ve kaynaklardan alıntı yapılmıştır. İkinci bölümde çalışmadaki söz konusu olan tüm tekniklerin ortak yönleri ve farklılıkları anlatılmıştır. Ayrıca klasik ve modern teknikler beraber anlatılarak çalışmayı daha çok zenginleştirmiştir. Günümüzde baskı teknikleri için kullanılan birtakım malzemeler uygun tekniklerin başlıkları altında anlatılmıştır. Bu bölümde plakanın kalıba dönüştürülme teknikleri haricinde baskı işlemleri ve sonraki süreçte anlatılmıştır. İkinci bölümde Türk özgünbaskı ressamlarının kaynaklara dayalı kısa özgeçmişi her birinden birkaç baskı örneği verilerek analizleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde bu çalışmayı hazırlayan Mesut Demir'in baskı uygulamaları teknik ve konu olarak anlatılmıştır. Bu çalışmada kapsamlı teorik bilgi ve teknik anlatılarak okuyucuya kolaylık ve kulak aşinalığı sağlanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda bu çalışmanın önemi oldukça fazladır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“The Printing Art and Its Practice Examples in Contemporary Turkish Painting”the researches were done by using various sources such as printing arts, printing techniques, application methods, printing art in Turkish art and print artists. Using these sources, the chapters of the study can be easily understood with outline. In order to make the study easier to understand, subheadings and topics that fit under the chapter headings are placed and shapes are drawn. In the introduction part, information about the first printing examples in history and the history of the printing art were briefly given and quotations from various related sources. In the second part, common aspects and differences of all the techniques were explained. Besides, classical and modern techniques are explained together to enrich the study. Some of the materials used in printing techniques currently are described under the titles of appropriate techniques. In this part, except for the process of plaque, the printing process was expressed. In the second part, the short personal backgrounds of Turkish genuine printing artists based on sources were analyzed by giving several print examples from each one. In the third part, printing practices by Mesut Demir who prepared this study, were described as technical and subject matter. This study aims to provide readers an understanding that is convenience and sound familiar by explaining comprehensive theoretical knowledge and techniques. In this context, this study is considerably important.