Politik tiyatro ile ortaoyunundaki siyasal eleştiri ve söylemin karşılaştırılması
The comparison of political criticism and utterance in political drama and ortaoyunu
- Tez No: 328735
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Politik Tiyatro, Ortaoyunu, Geleneksel Türk Tiyatrosu, Belgesel Tiyatro, Political theatre, Ortaoyunu, Traditional Turkish Theatre, Documentary Theatre
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Varoluşumuzdan bugüne insan yaşamının her anında yer alan tiyatro sanatı,günümüze kadar bu yaşamını sürdürmeye devam etmiştir. Birçok türü olan tiyatro,dünya üzerinde toplumlara yol göstermiştir. Yaşamsal gerçeklere göre biçim alan tiyatroortak değerlerle benzerlik göstermektedir. Bu tezde farklı ülkelerde ve farklı zamanlardaortaya çıkan Poltik tiyatro, orta oyunundaki siyasal söylem ve uslubun araştırılmasıgerçekleştirilmiş, benzer ve farklı yöneleri ve bu durumların nedenleri ele alınmıştır.Tezimin birinci bölümünde ortaoyunun kaynağı, teknik ve tematik özellikeriderinliğine incelendi ve uslub bakımından değerlendirilmiş, İkinci bölümde PolitikTiyatro'nun kaynağı, teknik ve tematik özellikleri, Üçüncü bölümde ise model oyunSoruşturma oyunu teknik ve tematik olarak incelenmiş benzerlikler ve farklılıklar ortayakonulmaya çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
Drama that has existed at each time of man?s life since the First age still maintains thisexistence and has been leading societies around the world with its various types.Theatre formed by vital realities displays similarities to common values. In this study,Political theatre that emerged in different countries and times, and also political rhetoricand style in Ortaoyunu that plays an important part among basic structures of Turkishtheater are examinedIn the first chapter, the origin, technical and thematic features of Ortaoyunu wereexamined inclusively and discussed in terms of style. In the second chapter, the origin,technical and thematic characteristics of Political theatre were investigated and in thethird chapter, The Investigation known as model play was examined technically andthematically and the differences and similarities were revealed.