Kütahya ilinin turizm coğrafyası
Geographical tourism of Kütahya
- Tez No: 328734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kütahya, Termal Kaynaklar, Merkez, Çinicilik, Kütahya, Thermal Sources, Centre, Ceramics
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın konusunu, Kütahya ilinin Turizm Coğrafyası oluşturmaktadır.Kütahya, sırasıyla Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları ve Osmanlı medeniyetlerinden arda kalan kültür mirasını barındıran topraklar üzerinde kurulmuş bir ildir.Anadolu'da Türk hâkimiyeti başladığında Kütahya ve çevresi Germiyanoğulları Beyliği'ne verilmiş ve Kütahya Germiyanoğulları Beyliği'nin başkenti haline getirilmiştir. Beyliğe ait pek çok eserin günümüzde görülebildiği il, Osmanlı Devleti topraklarına ise Devlet Hatun'un çeyizi olarak katılmıştır. Kütahya, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de Anadolu Beylerbeyliği'ne merkezlik yapmıştır. Kütahya'nın Milli Mücadele tarihinde de önemli bir yeri vardır. 30 Ağustos Zaferi Kütahya topraklarında yaşanmıştır. Kütahya ili stratejik konumu ile tarihten günümüze kadar çok kere merkezlik görevi üstlenmiştir.Çok sayıda Termal Turizm Merkezi ile Türkiye'nin termal kaynaklar yönünden en zengin illerinden biri olan Kütahya, simgesi haline gelmiş olan ?Çinicilik? sanatı ile de oldukça tanınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is designed to explain geographical tourism of Kütahya.Kütahya is the city established on the lands of cultural heritage of the civilizations of Hittite, Phrygian, Roman, Byzantium, Seljukian, Germiyans and Otoman respectively.When the Turkish people dominated Anatolia, Kütahya and its surroundings were given to Germiyans and it was transformed into the capital city of Germiyans. The city in which most of the historical artifacts can even be seen today was also annexed by the Ottomans as the dowry of Devlet Hatun. Kütahya was the centre of the state of Anatolia during the reign of Ottoman Empire. It also played a significant role in the history of Turkish War of Independence. The victory of the ''30th August'' took place in the lands of Kütahya. Kütahya with its strategic location has been regarded as the centre many times so far.With its many Thermal Tourism Centres, Kütahya has become one of the richest source of Thermal Tourism in Turkey. It's also famous for the art of ceramics which has seen as the symbol of the city.