L'observation de temps et aspect dans La Reprise d'alain Robbe Grillet
Alain Robbe Grillet'nin La Reprise romanında zaman ve görünüm
  1. Tez No: 328749
  2. Yazar: ZEYNEP UÇARAVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜKREMİN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Görünüm, zaman, kiplik, Aspect, Time, Modality
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmanın amacını, görünüş ve kiplik değerlerinin tespiti oluşturmaktadır. Dilbilimsel boyutuyla fiilin hangi zaman değerine göndermede bulunduğuna ve görünüş açısından ise fiilin gerçek zaman üzerindeki etkisine değinilmeye çalışılmıştır. Ayrıca zamanın durum, olay, süreç arasındaki ilişkiye göre farklı algılandığını zaman ve görünüm kavramlarıyla göstermek hedeflenmiştir. Bu amaçla ilk olarak ele aldığımız kitap hakkında kısaca bilgi verilmiştir ve yazarın zamanı nasıl ele aldığını incelemeden önce Hans Reichenbach'ın sözceleme kuramından, zaman ve görünüm arasındaki farklılıklardan bahsedilmiştir. Çalışmanın sonucunda, zaman eklerinin her birinin farklı zaman, görünüş ve kiplik değerlerine sahip olduğu ve bu değerlere sahip olma durumunun yalnızca cümlede yüklem tarafından değil, cümle içindeki çeşitli yönlendiriciler tarafından da oluşturulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to determine function of aspect and the values of time. In format linguistic, it is mentioned that the verb refers in which time and in the aspect format, it is mentioned to its effects on the act. In addition to this, it is targeted to show the time perceived different state, event, and process, according to the relationship between the appearances of different concepts of time. For this purpose, which are considered as the first time a book is an overview of how to handle and before examining the theory of enunciation of Hans Reichenbach , the author is discussed that the differences between time and appearance. In the result of the study, each suffix known as time suffixe has also time, aspect, mood/modality values. These functions are formed not only by verbs but also by some phrases in sentences.