Hacı Arif Bey'in bestelemiş olduğu şarkı formunda ve Hüzzâm makamındaki eserlerin müzikal analizi
Song is forming and Huzzam mode Haci Arif Bey composed musical analysis of works
  1. Tez No: 328753
  2. Yazar: ŞEYMA DEMELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR SADIK KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Hacı Ârif Bey, Şarkı Formu, Hüzzâm Makamı, Haci Arif Bey, Song Form, Huzzam Mode
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma ile Klasik Türk Mûsikî Şarkı formunun müzikal özelliklerini analiz ederek ve bazı tespitlerde bulunarak, Hüzzâm makamındaki eserlerin makam yapısını ve bestecisi olan Hacı Ârif Bey'in, bestecilik özelliklerini, ortaya koyarak ve bu alanda yapılacak çalışmalar için örnek oluşturması amaçlanmaktadır. Araştırma ?Tarama (Survey)? Modeli ile gerçekleştirilmiş, taranan literatürün içerik analizine yer verilmiştir.Bu çalışmanın örneklemini Hacı Ârif Bey'in Hüzzâm makamında bestelemiş olduğu eserler oluşturmaktadır. TRT arşivine kayıtlı, besteleri Hacı Ârif Bey'e ait Şarkı formunda çeşitli makamlarda bestelenmiş iki yüz kırk üç eser tespit edilmiş, bu eserlerden Hüzzâm makamında on eser olduğu tespit edilmiş, ancak üç esere ait nota bulunamadığından yedi eser incelenmiştir.Çalışmada, repertuarda kayıtlı eserlerin güftelerindeki bir takım yazım yanlışları düzeltilmiştir. Ayrıca söz konusu eserlerin güfte, form, makam ve usûl analizleri yapılarak, usûl ? vezin şemaları oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular, çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the properties of the musical form of the classical Turkish musical lyrics and some detections, by giving the structure of authority and composer who works Huzzam Haci Arif Bey mode, composition, characteristics, and by putting forward is to set an example for further studies in this area. Research“Screening (Survey)”carried out with the model, are scanned in a content analysis of the literature.The sample is composed of this study was collected at Haci Arif Bey Huzzam office. TRT archives registered, Haci Arif Bey compositions in the form of the song composed in the various authorities identified two hundred and forty-three works, these works have been found to work on Huzzam office, but note that the three works were found, seven works.In this study, a number of typographical errors corrected güftelerindeki repertoire of works registered. In addition, these works of lyrics, form, analysis and their authority and procedures, the procedures - meter schemes established. The findings of the study results and recommendations section are evaluated.