Romantik dönem şarkı formunda bestelenen eserlerde sevgiliyi tanımlayan mazmunlar ve makamsal yapı ile olan ilişkileri
The themes that define the lover in the works composed in the song form of the romantic period and their relationship with the modal structure
  1. Tez No: 942298
  2. Yazar: ELİF ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Mazmun, Makamsal Yapı, Romantik Dönem, Sevgili, Mazmun, Modal Structure, Romantic Period, Beloved
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Çalışmaları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bünyesinde tarih, kültür, sanat, gelenek, makam, usûl vb.konuları barındıran ve yaşatan Türk müziği, nazariyat bilimine haiz şahsiyetlerce dönemlere ayrılmış ve bu dönemler bağlamında akedemik çalışmaların daha da verimli yapılabilmesine olanak tanımıştır. Türk müziğinde şarkı formu nazariyatcılarca Hacı Arif Bey ile başlatılmıştır. Bu çalışma Haci Arif Bey ile başlayan şarkı formundaki sevgiliyi tanımlayan mazmunların neler olduğunu ve bu mazmunların makamsal yapı ile olan ilişkilerini araştırmayı amaç edinmiştir. Çalışmanın kapsamını Romantik dönem şarkı formunda bestelenmiş ''Gül-Bülbül, Leyla-Mecnun, Kerem-Aslı, Ferhat-Şirin'' gibi mazmunlar oluşturmaktadır. Çalışmanın evrenini Romantik dönem örneklemini ise Hacı Arif Bey ve öğrencilerinden Şevki Bey ve Şerif İçli'nin şarkı formundaki eserleri oluşturmaktadır. Bu çalışmada betimsel tarama modeli kullanılarak veriler çeşitli kaynak ve litaratür taraması ile elde edilen bilgiler doğrultusunda içerik analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgular neticesinde Hacı Arif Bey ve öğrencilerine ait olduğu tespit edilen 26 eserin güfte ve bestelerinin edebiyat ve musiki bağlamında analizleri yapılmıştır. Aynı dönem temsilcilerinden olan bu üç bestekârın eserlerinin benzer ve farklı tarafları tespit edilerek yorumlanmış, kullandıkları tavır ve üslûbun eserlerine nasıl yansıdığı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish music, which encompasses and preserves elements such as history, culture, art, tradition, makam, and usûl, has been divided into periods by scholars of music theory. This division has facilitated more efficient academic studies within the framework of these periods. In Turkish music, the song form is considered to have been initiated by Hacı Arif Bey, according to theorists. This study aims to investigate the metaphors (mazmuns) that define the beloved in the song form introduced by Hacı Arif Bey and the relationship of these metaphors with the makams (modal structures). The scope of the study includes mazmuns such as“Rose-Nightingale,”“Leyla-Mecnun, ”Kerem-Aslı,“ and ”Ferhat-Şirin," which are common in the Romantic period's song compositions. The population of the study comprises the Romantic period, while the sample focuses on the song compositions of Hacı Arif Bey and his students, Şevki Bey and Şerif İçli. The study employs a descriptive survey model, and data were subjected to content analysis based on information obtained through various sources and literature reviews. As a result of the findings, the lyrics and compositions of 26 works identified as belonging to Hacı Arif Bey and his students were analyzed within the contexts of literature and musicology. The similarities and differences in the works of these three composers, who represent the same period, were identified and interpreted. The study also examined how the styles and approaches of these composers were reflected in their works.