1569 tarihli Üsküb İcmâl Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Dated 1569 the transcription and evaluation of Uskub icmâl defter
  1. Tez No: 328789
  2. Yazar: TAHSİN HAZIRBULAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İNBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Üsküb, İcmâl, Timar, II. Selim, XVI. Yüzyıl, Uskub, Casulalty, Grooming, II. Selim, XVI. Century
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 306
Özet
Mufassal defterlerin müsveddelerine dayanılarak hazırlanan icmâl defterleri gelirlerin kimler tarafından tasarruf edilmekte olduğunu göstermektedir. Yalnız idari teşkilatla, gelir birimlerinin isimlerini ve yıllık hâsılat miktarını ihtiva etmektedir. İcmâl defterleri bir bölgede bulunan timarların idari taksimata göre gelirleri teferruatsız olarak verilmiş listeleri olup gelirlerin timarlara ne şekilde tahsis edildiğini ve timar sayısını göstermektedir.Sultan II. Selim döneminde 1569 yılında hazırlanan Üsküb İcmâl Defterinde Arapça uzun bir dua ve mukaddimeden sonra sırasıyla Üsküb, Kalkandelen, Kırçova ve Pirlepe kazalarındaki has, ze'âmet ve timarlar yazılmıştır. Defterin son kısmında Üsküb, Kalkandelen, Kırçova ve Pirlepe Kale görevlilerinin isimleri ve timar miktarları verilmiştir. Bazı timarların kenarına hüküm düşülmüştür. Timarın devamı veya vakfedilmesiyle alakalı kayıtlar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Abreviation notebook which is prepared by basing on ample notebook's manuscript shows by whom income is saved on. It concludes only managerial governance, names of people who pay tax and such information as where the tax in these notebooks. Abreviation notebooks are the lists which are given without details according to manor's managerial divisions being in one region. It shows how a gegion's income is given to manor's and numbers of manors ın Uskup's abreviation notebook which was prepared in times of sultan II. Selim Khan, 1569, after a long arabic pray and preface it was written hass zeamet and manors of the region Uskub, Tetovo, Kicevo and Prilep. At the last parts of the notebook, the names of the responsibles of Uskub, Tetovo, Kicevo and Prilep castle and amount of manor are written. some notes are taken down near the names of some manors. There is no record about continuation of manors or its being wedded with.