Akçakoca'dan bir grup ev mimarisi
A group of home architecture Akçakoca
- Tez No: 328788
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Akçakoca, Geleneksel, Türk Evi, Akcakoca, Traditional, Turkish House
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Geleneksel Türk evleri, kültür mirasımızın en değerli varlıklarıdır. Türk evi esas şeklini Anadolu?da kazanmıştır. Tezimizin konusu Akçakoca evlerinin de Türk-İslam mimarisindeki yerinin belirlenmesidir. Çalışmamızın amacı, topografya, iklim ve malzeme özelliklerinin etkisiyle ortaya çıkan Türk ev tiplerinin, Türk evi içerisinde ortaya konmasıdır. Batı Karadeniz Bölümü?nde yer alan Akçakoca?da iklim ve coğrafya özelliklerinden dolayı kendine özgü mimari karaktere sahip evler yapılmıştır. Akçakoca evleri içerisinden 8 adet ev seçilmiş, bu evler plan, mimari, süsleme özellikleri bakımından yöredeki diğer evlerle benzerlik gösterir. Bu evler, bize Akçakoca evlerinin genel özellikleri hakkında bize yeterli bilgiyi vermektedir. Sekiz bölümden oluşan tezin, birinci bölümünde çalışmanın ne amaçla yapıldığı ve nasıl bir yöntem uygulandığı anlatılmıştır. İkinci bölümde, Akçakoca?nın tarihçesine değinilerek yörenin coğrafyası ve doğal güzellikleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, Türk evinin tanımı yapılarak, geleneksel Anadolu Türk evinden bahsedilmiştir. Türk Evinin plan tipleri ise dördüncü bölümde anlatılmıştır. Beşinci bölümde, Akçakoca evlerinin şekillenmesinde rol oynayan topografya, sosyo kültürel değerler ve yerleşim dokusundan bahsedilmiştir. Türk evi planını düzenleyen unsurlar ise altıncı bölümde anlatılmıştır. Yedinci bölümde çalışma alanı içerisinde yer alan evlerin genel yerleşim özellikleri, yerleşim, plan ve doku analizleri ile evlerin plan ve cephe düzenleri ele alınarak, gelecekte bu yörede çalışma yapacak olanlara yardımcı olabilecek bilgiler verilmiştir. Sekizinci bölümde ise Akçakoca evlerinin genel özelliklerinden bahsedilmiş, bu özeliklere sahip evler hem kendi aralarında hem de Isparta, Yozgat, Sakarya, Safranbolu ve diğer Anadolu evleri ile karşılaştırılarak Akçakoca evlerinin buradaki yeri vurgulanmıştır. Özellikler belirlenirken, yalnızca katalogdaki evlere bağlıkalınmamış, Akçakoca?da tescillenmiş diğer evler de göz önünde bulundurulmuş ve fotoğraflarından yararlanılmıştır. Tanımlamaya çalıştığımız tarihsel, mimari ve estetik özelliği olan bu evlerin, korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Traditional Turkish houses are the prize possessions of our cultural heritage. Turkish Houses took shape in Anatolia. Thesis subject is to define Akcakoca Houses in Turkish Islamic architecture too. The purpose of our research is to put forth Turkish Houses types which have been developed as a result of topography, climate and characteristics of materials in Turkish Houses category. Because of the climate and geographical feature of Akcakoca located in western black sea the houses with distinctive characteristic are built. Eight of Akcakoca Houses are chosen and these houses have similarities with the other houses of the region in terms of plan, architecture and trim works. These houses give us enough information about general characteristics of Akcakoca Houses. The dissertation includes eight chapters and in the first chapter the purpose of the research and its application are explained. In the second chapter the history of Akcakoca and geographical and natural beauties of the region are focused. In the third chapter Turkish houses are defined and traditional Anatolian Turkish Houses are mentioned. Plan types of Turkish Houses are explained in the fourth chapter. In The fifth chapter the topography playing a part in shaping Akcakoca Houses, sociocultural values and urban fabric are mentioned.The factors which order plans of Turkish Houses are explained in the sixth chapter. In the seventh chapter helpful information for further researches are available because general housing features, housing, plan and fabric analysis and plan and fecade design of the houses are studied. In the eight chapter general features of Akcakoca Houses are mentioned and common style and features of the houses are compared and contrasted both between each other and other Anatolian houses in Isparta, Yozgat, Sakarya, Safranbolu, etc.therefore the importance of Akcakoca Houses is emphasized. While defining the characteristics, the research does not fully depend on catalog but other officially registered houses in Akcakoca and their photography are used. The houses we aim to introduce have historical, architectural and esthetic value and they need to be preserved, restored and transfered to the next generations.