1960-1970 dönemi Türkiye'de gençlik hareketleri
1960-1970 period in Turkey youth movements
  1. Tez No: 506983
  2. Yazar: PELİN TUNCER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 27 Mayıs 1960 Hükümet Darbesi, 1960-1970 Döneminde Siyasal Ortam, Gençlik Örgütleri, Öğrenci Olayları, May 27 1960 Coups D'etat, The Political Environment In The Period 1960-1970, Youth Organizations, Student Events
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
TUNCER, Pelin; 1960-1970 Dönemi Türkiye'de Gençlik Hareketleri, Yüksek Lisans Tezi, İzmir, 2016. Cumhuriyet tarihinde gençlik hareketleri oldukça uzun bir süreci kapsamakta olup aynı zamanda 27 Mayıs 1960 Hükümet Darbesi'nin ardından yapılan 1961 Anayasası'yla özgürleşen ortamda siyasi hayatı oldukça derinden etkileyen bir faktör durumuna gelmiştir. 1960'ların Türkiye'si eskiye oranla oldukça farklıdır. Ülke bu tarihten önce önemli sosyo-ekonomik değişikliklere uğramış, siyasal anlamda gelenekçi güçler ve yeni güçler arasında bir denge savaşına tanık olmuştur. Bunların yanı sıra dünyada yaşanan gelişmeler de Türkiye'yi etkilemiştir. Bunun sonucunda ülkede farklı siyasal tutumlar ortaya çıkmıştır. Özellikle 1960 ve 1970 yılları arasındaki dönem, Türkiye'de siyasi kültürün ve gençlik örgütlenmelerinin gelecek yıllara da yansıyacak şekilde radikalleştiği bir dönemdir. Kitleselleşen sol ve sağ hareket, İslamcı örgütlenmelerin de etkin hale gelmesiyle giderek keskinleşen gergin bir ortam yaratmıştır. Dinmeyen karışıklıklar içindeki bu yıllarda, Türkiye siyasal hayatına yenilikler getiren siyasi partiler yönetimde söz sahibi olmuşsa da, bu durum gerekli istikrarın sağlanmasında yeterli olmamıştır. Bu siyasi oluşumların ve dönemin dikkat çekici simalarının gençlik üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Bu çalışmada, 1960 ve 1970'li yıllarda örgütlenmiş gençliğin, büyüklü küçüklü gruplar halinde siyasi arenada kendilerine yer bulma çabası ve farklı ideolojik yaklaşımlara sahip örgütlerin döneme yön veren eylem ve hareketleri incelenmiştir. Belirtilen dönemde etkili olan Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (DEV-GENÇ), Milli Türk Talebe Birliği (MTTB), Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı (TMGT) ve Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) gibi büyük örgütlerle, bunların yanında diğer küçük örgütlenmelerden bahsedilmiştir. Türkiye'de gençliğin 1960 öncesinden başlayarak içinde bulunduğu durum 12 Mart 1971 Askeri Muhtırası'na kadar olan süreçte panoramik biçimde ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
TUNCER, Pelin; 1960-1970 Period in Turkey Youth Movements, Master Thesis, İzmir, 2016. History of the Republic youth movements, comprises a very long process and at the same time the May 27 1960 Coups D'etat is then made with the 1961 Constitution having become free environment is very political life has become a factor that affects the state. 1960's Turkey is very different from that of the compared to the old. Before this date the country important socio-economic changes in the traditional political forces in the new forces and a balance between the war witnessed. As well as that of the developments in the world is also influenced the Turkey too. As a result of different political attitudes in the country has occurred. Especially between the years 1960 and 1970 period of political culture in Turkey and youth organization will be reflected in the next year radicalisation semesters. The left and right movement of the mass, Islamic organization is also increasingly a tense powerful created the atmospheric. Unmitigated turmoil in this years Turkey political life that innovations in the management of political parties, this status has not been sufficient to provide the necessary stability. This political formations and the remarkable person is considerably greater than the effect of youth. In this study, in the 1960s and 1970s, large and small groups of youth, organised political effort to find a place for themselves in the arena and have different ideological approaches that guide the actions and movements of the period were studied.. During the specified period are effective Idea Clubs Federation (FKF), Turkey's Revolutionary Youth Federation (DEV-GENÇ), Turkish National Student Union (MTTB), Turkey National Youth Organization (TMGT) and Turkey National Federation of Students (TMTF), along with other large organisations such as little is mentioned of the organisation. Turkey youth in 1960 before the situation in the period up to March 12 1971 Military Memorandum tried to be expressed panoramic format.