Ekslibris tasarımında kadın imgesi
Woman image in the exlibris design
- Tez No: 328833
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH DENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ekslibris, kadın imgesi, sembolizm, sanat, Exlibris, woman image, symbolism, art
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde; ?Ekslibris? ana başlığı altında ekslibrisin tanımı, tarihsel süreçte ekslibris, ekslibris üretim yöntemleri ve ekslibris baskı simgelerine yer verilmiş, kitaplar ve ekslibris arasındaki tarihsel ilişki anlatılmıştır. Ekslibris Tasarımında Kadın İmgesi? başlıklı ikinci bölümde imge ve sanatta imge konusu tartışılmıştır. Tezin ana konusu olan `Kadın İmgesinin Ekslibris Tasarımlarına Yansıması? başlığında dört tema işlenmiştir. Bu temalar doğa, müzik, erotik ve mitoloji?dir. Kadının doğayla, müzikle, erotizmle ve mitolojiyle ilgili imgesi geniş bir yelpazede ele alındıktan sonra ekslibris tasarımlarına yansıyan sembolizmleri de tartışılmış ve Türkiye ve dünya genelinden sanatçıların çalışmalarıyla örneklendirilmiştir. İlk iki bölümde çeşitli sanatçılardan ekslibris örneklerine sıklıkla yer verdiğimiz tezin üçüncü bölümünü ise konuyla ilgili yaptığımız, ekslibris uygulama örnekleri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the first chapter out of three, under the title of `Ex Libris?, the definition of ex libris, its history, its production methods and printing icons, were examined. Moreover, the relation between books and ex libris were mentioned. In the second chapter called `Woman Image In The Ex Libris Design? image and image in the art topics were discussed. In the main point of thesis is `Reflection of Woman image to Ex Libris designs? four thema evaluated: Nature, Music, Erotic and Mythology. First of all, the image of woman that interested with nature, music, erotic and mythology were widely mentioned after than its reflections to ex libris design discussed. Turkish and worldwide ekslibris artists of all time were illustrated.In the last part called `Examples of Applications Ex Libris?, as a result of all these studies and applications ekslibris art which we made were illustrated.