Çok alanlı sanat eğitimi yönteminin öğrencilerin kompozisyon kurmalarına etkisi
The effects of multi-field art education method on students? composition formation
  1. Tez No: 328868
  2. Yazar: SEVGİ KAYALIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. ŞENİZ AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Alanlı Sanat Eğitimi (ÇASE), Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yöntemi (ÇASEY), Kompozisyon, Sanat Elemanları, Sanat İlkeleri, Multi-field Art Education (MFAE), Multi-field Art Education Method (MFAEM), Composition, Elements of Art, Principles of Art
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı, Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yönteminin ilköğretim ikinci kademe 8.sınıf öğrencilerinin kompozisyon kurma becerilerinde anlamlı bir fark oluşturup oluşturmadığını ortaya koymaktır. 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında yapılan araştırma, Çorum ili Kargı ilçesindeki Cumhuriyet YİBO 8.sınıf öğrencileri arasından seçkisiz örnekleme yöntemiyle seçilen 40 öğrenciyle yürütülmüştür. Bu araştırmada, tek grup öntest- sontest deneysel desen kullanılmıştır. Öntest ölçümü için öğrencilere resim yaptırıldıktan sonra 8 hafta süreyle ÇASEY'e dayalı eğitim uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonrasında öğrencilere sontest ölçümü için yine resim yaptırılmıştır. 10 hafta süren araştırma sonunda verilerin değerlendirilmesi, araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekle yapılmıştır. Öğrenci resimlerine puan verilirken 5'li likert tipi ölçek esas alınmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel çözümü için SPSS paket programından yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre ilköğretim 8.sınıf öğrencilerinin kompozisyon kurma becerileri, verilen eğitime göre anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Araştırmada, ÇASEY'e dayalı eğitimin 8.sınıf Görsel Sanatlar dersi müfredatına yansıtılması ve bu eğitimin okul öncesinden, ilköğretim birinci ve ikinci kademeye kadar her düzeyde uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate whether Multi-field Art Education Method (MFAEM) leads to a significant difference in the composition formation skills of 8th grade students from the secondary level of elementary education. The study was conducted with 40 students randomly selected from the 8th graders attending Cumhuriyet YİBO elementary school in Kargı province of the city of Çorum in 2011-2012 school year. In this study, single group pretest-posttest experimental design was used. After the students were made to paint for pretest measurement, they were exposed to educational activities based on MFAEM for eight weeks. At the end of the application, the students were made to paint again this time for posttest evaluation. At the end of the study, the data was evaluated lasting for ten weeks were collected through a questionnaire developed by the researcher. While evaluating the students? painting, 5-point Likert type was used. In the statistical analysis of the collected quantitative data, SPSS program package was employed. According to the findings of the study, a significant difference was observed in the students? composition formation skills as a result of 8-week training. Consequently, it is suggested that MFAEM-based training should be incorporated into the curriculum of Visual Arts course of 8th graders; moreover, this training should start earlier in pre-school period extending towards the first and secondary levels of elementary education.