Çok alanlı sanat eğitimi yönteminin çocuğun resimsel yaratıcılığına katkıları
The contributions of multi-field art education method to the artistic creativity of children
- Tez No: 381193
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER YOLCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çok Alanlı Sanat Eğitimi, Resimsel Yaratıcılık, Görsel Sanatlar Eğitimi, Multi-Field Art Education, Artistic Creativity, Visual Arts Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Görsel Sanatlar dersindeki eğitim sürecinde Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yönteminin çocuğun resimsel yaratıcılığına getireceği katkıları ortaya çıkarmaktır. Bu araştırma 'Yarı Deneme Modellerinden''“Eşitlenmemiş Kontrol Gruplu Model”yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2013-2014 eğitim öğretim yılında Edirne ili Keşan ilçesi Rasim Ergene Ortaokulu 7/A ve 7/C şubelerinde öğrenim gören 48 öğrenciden oluşmaktadır. Katılımcıların 24'ü (%50) kız öğrencilerden, 24'ü (%50) erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmaya dair verilerin elde edilmesinde araştırmanın amacı doğrultusunda uygulanan programdan önce ve sonra, Yolcu'nun (2001) geliştirdiği“Resimsel Yaratıcılık Testi”öğrencilere uygulanmıştır. Deney grubuna Çok Alanlı Sanat Eğitimine uygun öğretim yöntemleri, kontrol grubuna ise geleneksel öğretim yöntemleri uygulanmıştır. Ayrıca öğrencilerin demografik bilgileri araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formları ile toplanmıştır. Deney ve kontrol grubu arasındaki farklılık analizi için Bağımsız Örneklem t Testi (Independent sample t test) uygulanmıştır. Cinsiyet değişkenine göre farklılık analizlerinde ise Non parametrik testlerden olan Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, Modelden Resim, Öykü Resimleme ve Ezbere Resim boyutlarından oluşan Resimsel Yaratıcılık Testi, bu boyutlar ve alt boyutlar ile toplam puan açısından değerlendirildiğinde deney grubuna verilen Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yönteminin, kontrol grubuna verilen geleneksel yönteme göre, katılımcıların yaratıcılık düzeylerini anlamlı düzeyde arttırdığı görülmüştür. Resimsel Yaratıcılık Testinin“Öykü Resimleme”ve“Ezbere Resim”boyutlarından olan“Konuyu İfade Gücü”alt boyutunda anlamlı bir fark görülmemektedir. Cinsiyet değişkenine göre bakıldığında, kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre ortalama puanlarının yüksek olmasından dolayı Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yönteminin kızların resimsel yaratıcılık düzeylerini olumlu yönde etkilediğini söylemek mümkündür. Bu sonuçlara göre, Görsel Sanatlar derslerinde Çok Alanlı Sanat Eğitimi Yönteminin etkili kullanımı, dersin genel amaçları ve kazanımlarına ulaşmada önemli katkılar sağlayabileceği gerçeğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the contributions of Multi-Field Art Education to the artistic creativity of children. The study was conducted using“non-equalized control group model”which is one of the“half test models”. The study group consisted of 48 seventh graders who were studying at Edirne Province Keşan District Rasim Ergene Secondary School, A and C sections. 24 (%50) of the participants were females and 24 of them were males (%50).“Pictorial Creativity Test”developed by Yolcu (2001) was done before and after the program in order to obtain the related data. While Multi-Field Art Education methods were used for the experiment group, traditional teaching methods were chosen for the control group. The demographic information was collected via personal information forms which were designed by the researcher. For the discriminant analysis between the experiment and control group, independent sample t-test was done. The discriminant analysis for gender variable, Mann Whitney U test, which one of the non-parametric tests, was used.The results of the study show that the Multi-Field Art Education Method that was used for the experiment group seems to increase the creativity levels of the participants compared to the traditional method given to the control group when the scores of Pictorial Creativity Test that has three dimensions which are Pictures from Models, Story Illustration and Pictures from Memory. There does not seem to be a meaningful difference in“Expressing the Subject”which is a sub-dimension of“Story Illustration”and“Pictures from Memory”. Considering the gender variable, the results suggest that Multi-Field Art Education has a more positive influence on female students as the female students' average scores are higher than the males. Given these results, it can be said that the effective use of Multi-Field Art Education Method can contribute greatly to the goals and targets of the Visual Arts classes.