Ortaöğretim görsel sanatlar eğitimi dersinde konu seçiminin sınırlandırılmasının öğrenci başarısına etkisi (Atatürk Anadolu Lisesi örneği)
The effects of limiting the topic selection in visual arts lesson at secondary schools on the students success (The case of Ataturk Anatolian High School)
- Tez No: 328870
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN SAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, Ortaöğretim, Sınırlılık, Başarı, Visual Arts Education, Secondary, Limitation, Success
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu araştırmada: Ortaöğretim 9. sınıf görsel sanatlar eğitimi dersi öğrencilerine, konuda sınırlılık getirmenin resim çalışmaları üzerinde etkileri değerlendirmeye alınmıştır. Ayrıca her resim çalışması sonunda öğrenci tutumları değerlendirilmiştir.Araştırmada bilimsel araştırma yöntemi olarak, deneysel yöntemlerden biri olan Tek Grup Sontest Modeli kullanılmıştır. Ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinden 49 kişilik bir grup oluşturulmuştur. Bu gruba iki farklı çalışma yaptırılmıştır. İlk çalışmada öğrenciler serbest bırakılarak konuya ve tekniğe kendileri karar vermişlerdir. Aynı gruba ikinci bir çalışma olarak konu ve teknik önceden sanat eğitimcisi tarafından belirlenmiş olup öğrenci sınırlandırılmak istenmiştir. Her uygulamanın sonunda öğrencilerin tutumlarını öğrenmek amacıyla tutum ölçeği testi uygulanmıştır. Öğrenci tutumlarının, çalışmalara etkisinin olup-olmadığı tutum ölçeği ile desteklemek istenmiştir.Verilerin analizinde t-testi, Mann-Whitney ve Wilcoxon testi uygulanmıştır. İstatistiksel analiz sonuçları bu amaçla kullanılan istatistiksel paket programlarından biri olan SPSS.15 programı ile bilgisayar ortamında elde edilmiştir.Araştırma evrenini, Ankara ili Yenimahalle ilçesine bağlı ortaöğretim okulları oluşturmaktadır. Örneklemini ise Ankara ili Yenimahalle ilçesine bağlı Ankara Atatürk Anadolu Lisesi Ortaöğretim görsel sanatlar eğitimi dersi alan 49 kişilik 9. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır.Araştırma sonucunda: Ortaöğretim 9. sınıf görsel sanatlar eğitimi dersinde, konuda sınırlılık getirmenin öğrencilerin başarılarına olumlu yönde katkı sağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of limiting the topic selection in visual arts lesson on the grade 9 students were investigated. The attitudes of students were also inspected at the end of each art work.Single group of last test method was used in the study. The sample of the study was randomly selected forty-nine grade 9 students. The same task was assigned to the students by using two different methods. In the first task, students were free to select the topic and technique. They were limited in terms of topic selection in the second task. An attitude scale was carried out at the end of each task in order to understand the attitudes of the students. The aim of this scale was also to understand whether the attitudes of the students affected their work.T-test, Mann-Whitney test and Wilcoxon test were carried out for the analysis of the study. The statistical analysis was made by using SPSS 15.The universe of the study was grade 9 students studying visual arts lesson at secondary schools in Yenimahalle-Ankara. The sample of the study was forty-nine grade 9 students who study visual arts lesson at Ankara Anatolian High School.In the end, it was concluded that limiting topics in grade 9 visual arts lesson had positive impacts on students? success.