Asitler ve bazlar konusunun öğretiminde kullanılan probleme dayalı öğrenme yönteminin farklı değişkenler üzerine etkisi ve yönteme ilişkin öğrenci görüşleri
The effect of problem-based learning method used for teaching acids and bases on different variables and students? views on the method
  1. Tez No: 328875
  2. Yazar: ELVAN İNCE AKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SARIKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Probleme Dayalı Öğrenme Yöntemi, Geleneksel Yöntem, Asitler ve Bazlar, Akademik Başarı, Tutum, Problem Çözme Becerisi, Mantıksal Düşünme Yeteneği, Problem Based Learning, Traditional Method, Acid and Base, Academic Success, Attitude, Problem Solving Skill, Logical Thinking Ability
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 441
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, probleme dayalı (PDÖ) yönteminin fen bilgisi öğrencilerinin Asitler ve Bazlar konusu akademik başarıları, kimya dersine ve PDÖ yöntemine ilişkin tutumları, problem çözme becerileri ve mantıksal düşünme yetenekleri üzerine etkisini belirlemektir. Araştırmanın bir diğer amacı ise fen bilgisi öğrencilerinin probleme dayalı öğrenme yöntemine ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Araştırmanın çalışma grubunu Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı?nda öğrenim gören iki farklı şubedeki toplam 82 fen bilgisi öğrencisi oluşturmaktadır. Karma yöntemin açıklayıcı deseninin kullanıldığı bu araştırma, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde okutulan Genel Kimya-II dersi müfredatına göre gerçekleştirilmiştir. Asitler ve Bazlar konusu; deney grubunda probleme dayalı öğrenme yöntemi, kontrol grubunda ise geleneksel öğrenme yöntemi ile işlenmiştir. Araştırma sürecinde 9 haftada toplam 36 ders saatlik bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri, 82 1. sınıf fen bilgisi öğrencisine ?Asitler ve Bazlar Konusu Akademik BaşarıTesti?, ?Kimya Dersine Yönelik İlgi ve Tutum Ölçeği?, ?Probleme Dayalı Öğrenme Yöntemine Yönelik Tutum Ölçeği?, ?Problem Çözme Envanteri? ve ?Mantıksal Düşünme Yeteneği Testi?nin ön ve son test olarak uygulanması sonucu elde edilmiştir. Nitel veriler ise 4 fen bilgisi öğrencisi ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler sonucu elde edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda bağımsız gruplar t-testi, bağımlı gruplar t-testi, tek faktörlü varyans analizi, nitel boyutunda ise içerik analizi yapılmıştır. Bu bağlamda, nicel veriler SPSS 11.5 (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılarak çözümlenmiş ve araştırmanın alt problemleri doğrultusunda yorumlanmıştır. Araştırmanın nitel verileri ise vNvivo-9.2 analiz programı ile içerik analizi yapılmış ve elde edilen bulgular görüşme sorularıdoğrultusunda yorumlanmıştır. Buna göre, PDÖ yönteminin GÖ yöntemine göre öğrencilerin Asitler ve Bazlar konusundaki başarılarını artırmada, kimya dersine yönelik tutumlarını, problem çözme becerilerini ve mantıksal düşünme yeteneklerini geliştirmede etkili olduğu; PDÖ yöntemi ile öğrenim gören öğrencilerin bu yönteme yönelik tutumlarında olumlu yönde gelişme olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Başarı, tutum ve problem çözme becerileri üzerinde cinsiyetin etkili olmadığı, mantıksal düşünme yeteneği üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin başarıları ve problem çözme becerileri üzerinde baba eğitim durumunun olumlu bir etkiye sahip olduğu, kimya dersine yönelik tutum ve mantıksal düşünme yeteneği üzerinde olumlu etkiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin PDÖ yöntemine ilişkin görüşlerinin ise olumlu yönde olduğu ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın yapılacak olan yeni çalışmalara rehberlik edeceği, öğrencilerin ileriki meslek hayatlarında onlara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effect of problem based on learning the science students? academic success related to Acids and Bases, attitudes to chemical courses and problem based learning method, problem-solving skills.and logical thinking abilities. Another purpose of the study is to determine the students? views on the problembased learning method. The sample of this study is 82 science students studying at two different classes (A and B) in Gazi University, Faculty of Education, and Department of Elementary Science Education Degree Program. Explanatory design of the mixed method was used in this study. The research was carried out in accordance with the curriculum of General Chemistry-II course taught in the spring semester of 2011-2012 academic year. The subject of Acids and Bases was processed with problem-based learning method in the experimental group. On the other hand, Acids and Bases was processed with traditional learning method in the control group. The application process of the study took 36 hours, a total of 9 weeks. The quantitative data were obtained from the“Logical Thinking Ability Test”?Acid-Base Academic Success Test“, ”Chemistry Lesson Attitude Scale“, ”Problem-Based Learning Method of Attitude Scale“, ”Problem Solving Inventory" as applied to the pretest and posttest. Qualitative data were obtained from semi-structured interviews made with four preservice science teachers. Independent samples t-test, paired samples t-test, one-factor analysis of variance were used to analyze the quantitative data. Content analyses were used to analyze the qualitative data. In this context, quantitative data were analyzed by using SPSS 11.5 (Statistical Package for Social Sciences) programme and interpreted in accordance with the sub-problems of the research. Content analysis was applied for qualitative data by using viiNvivo-9.2 programme. Findings were interpreted in accordance with the interview questions. Problem-based learning method is more efficient than the method of traditional learning method in order to increase students' success, attitudes towards problem-solving skills and logical thinking abilities to develop chemistry. It has been concluded that variable of gender is not effective on the science students? achievement, attitude, and problem-solving skills. Furthermore, it has been concluded that educational status of the father as a variable has a positive effect on the science students' achievement and problem-solving skills but has not any effect on their attitudes towards chemistry and logical thinking abilities. It can be said that students? views on the problem-based learning method is positive. It is thought that this study will be guide for new studies and shed light on the future professional lives of the students.