Kamu çalışanlarının organizasyonel değişim yönetimi algısı ile iş doyum düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: TRT Genel Müdürlüğü örneği
The relationship between organizational change perceptions and job satisfaction: The sample of general directorate of TRT
- Tez No: 328874
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VİCDAN ALTINOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Change, Organizational Change, Change Management, Job Satisfaction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışanların örgütsel değişim algıları ile iş doyumları arasındaki ilişkiyi sorgulamaktır. Çalışmanın amaçlarını gerçekleştirmek üzere tasarlanan araştırma, TRT Genel Müdürlüğü'nde çalışma grubu olarak belirlenen 276 personel üzerinde uygulanmıştır. Örgütsel değişim algıları ve iş doyumlarını belirlemek üzere survey yönteminden ve anket tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışanların örgütsel değişim algılarını ölçmek için geliştirilen 25 maddelik ?Değişim Yönetimi Ölçeği? kullanılmıştır. Bu ölçek örgütsel değişim algısını dört boyutta (devrimci değişim, geleneksel değişim, planlı değişim ve evrimci değişim) ele almaktadır. Ayrıca, katılımcıların iş doyumlarını ölçmek için geliştirilmiş 17 maddelik ?Değişim Yönetimine İlişkin İş Doyumu Ölçeği? kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların örgütsel değişim algıları ile iş doyumu arasında negatif yönde bir ilişki vardır. Özellikle devrimci değişim algısının; geleneksel, planlı ve evrimci değişim algısına göre katılımcıların iş doyumları üzerinde daha negatif etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to question the relationship between organizational change perceptions and job satisfaction. The planned research for realizing the purpose of the dissertation has been applied on 276 personnel who work in General Directorate of Turkish Radio and Television Corperation. Survey method and questionnaire technics have been used to determine the organizational change perceptions and job satisfaction. To determine the perception of TRT personel on the organizational change, ?Change Management Scale? which consists of 25 articles has been used. This scale focuses on four dimensions of organizational change perception: Revolutionary change, traditional change, planned change and evolutionary change. In order to determine the job satisfaction of the participants, ?The Job Satisfaction Scale? which has 17 question mark has been especially developed and applied.According to the results of the research, there is a negative relationship between the perceptions of the participants on the organizational changes and their feeling of the job satisfaction. Especially the revolutionary change perception is more effective on the organizational change perceptions of the participants than the traditional, the planned and the evolutional change perceptions.