Harmanlanmış öğrenmenin bağlama enstrümanı eğitimindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effect of blended learning on instrument bağlama training
- Tez No: 328876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M.AKİF OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış Öğrenme, Harmanlanmış Öğrenme Ortamı, Nota, Bağlama Çalmak, Blended Learning, Blended Learning Environment, Note, Play The Baglama
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezin amacı, bir Klasik Türk Halk Müziği Enstrümanı olan bağlamanın, harmanlanmış eğitim ile hazırlanan eğitim ortamında, öğrencilerin bilişsel ve psikomotor gelişimleri üzerindeki etkilerinin incelenmesidir.Bu amaç doğrultusunda, harmanlanmış öğrenme ortamına göre hazırlanan eğitim programının öğrenciler üzerindeki gelişimlerini derinlemesine inceleyerek bu eğitimin faydalarını, sınırlılıklarını, uygulanışını ve internet üzerinden eş zamanlı olarak ve yüzyüze verilen derslerin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.Çalışmanın amacı doğrultusunda Ankara ilinde bulunan toplam 5 gönüllü öğrenci seçilmiştir. Tezin amacı doğrultusunda eğitim programının başında ve sonunda yarı yapılandırılmış görüşme soruları hazırlanmıştır. Hazırlanan görüşme soruları, alan uzmanınca incelenerek gerekli düzeltmeler yapılmıştır.Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kapsamında yürütülmüştür. Elde edilen verilerin yorumlanmasında içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Buna göre içerikler tek tek analiz edilerek verilen yanıtlar sınıflandırılmış ana ve alt katagorilere ayrılmıştır. Her bir katagorinin frekans ve yüzdelik dağılımları elde edilmiştir.Harmanlanmış öğrenme ortamında ders alan öğrencilerin demografik verileri ve başlangıç seviyeleri tespit edildikten sonra, eğitim boyutu olarak analiz sonucunda öğrencilerin bağlamanın bölümlerini öğrenme, akort ve düzen şekillerini öğrenme,nota değerlerini öğrenme, tezene kalıplarını öğrenme, çalma pozisyonlarını ve tekniklerini öğrenme boyutu olmak üzere toplam beş boyutta incelenmiştir. Ayrıca öğrenim ortamı boyutu olarak, hazırlanan harmanlanmış öğretim ortamının faydaları, sınırlılıkları ve öğreten-öğrenen iletişim boyutları olmak üzere toplam üç boyutta incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of the ?Bağlama? which is a Classical Turkish Folklonik Music Istrument on the cognitive and psychomotor development of the students in an educational medium prepared with blended learning.In parallel to this aim, it is aimed that the effects of the lectures given synchronously online and face to face, as well as the benefits, limits and application of these lectures be defined, searching the development of the education programme prepared according to the blended learning medium in depth.In this regard, 5 volentary students from the province of Ankara were chosen. In addition to that, at the beginning and end of the education programme, semi-structured interview questions were administered after having been examined by experts.The research was executed by using case study pattern. The research results were interpreted according to ?content analysis technique?. Accordingly, the contents were individually analyzed and the answers were categorized into main and sub categories. The frequency and percentage distribution of each category were acquired. Demographic statistics and knowledge levels of students who took lectures in blended learning environment, were determined and analyzed. According to this data, students level were examined in five different educational aspects which were: (1) information about parts of bağlama, (2)tuning and pattern shape knowledge, (3) knowledge of note values,(4) knowledge of tezene patterns and (5) knowledge of playing positions and techniques. Moreover, the data was examined in three different aspects of learning enviroment which were: advantages of blended learning environment, its limits, and teacher-student communication.