Ortaokul 6. sınıf görsel sanatlar dersinin öğretiminde rol oynama yönteminin yaratıcılığa katkısı
Contribution of the role play approach to the sixth grade students for the visual art lectures
- Tez No: 328878
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN ALTAN AYRANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, görsel sanatlar eğitimi, yaratıcılık, çocuk resimleri, temel tasarım, rol oynama, Art, visual art education, creativity, kids painting, basic design, role play
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada, Ortaokul 6. Sınıf görsel sanatlar dersinin öğretiminde rol oynama yönteminin etkili olup olmadığı incelenmiştir.Araştırmada rol oynama yönteminin çocuğun yaratıcılığına katkısı konu edilmiştir. Öğretimde strateji yöntem ve teknikleri, Görsel Sanatlar Eğitimi, Yaratıcılık, Çocuk Resimleri, Temel Tasarım konuları ve bu konuların birbirleri ile olan bağlantıları bölümler halinde incelenmiştir. İlköğretim müfredatında verilen kazanımlar dikkate alınarak, üç uzman tarafından onaylanan temel tasarım ve elemanlarının ölçüldüğü yaratıcılığı inceleme kriteri hazırlanmış ve uzmanlar tarafından öğrenci çalışmalarının puan değerlendirmesi yapılmıştır.Araştırma için öğrenciler biri deney, diğeri kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 16.0 sürümü kullanılmıştır. Anket verilerine soru analizi ve güvenilirlik analizi uygulanmış, normallik testinin ardından örnek ortalamalarının eşitliği için t-testi uygulanmıştır. Bu doğrultuda, ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin çalışmaları istatistiksel olarak değerlendirilmiş, rol oynama yönteminin etkisinin olup olmadığı sınanmıştır.Değerlendirme ile çocuğun yaratıcılığının resimlerine yansıma şekli ve derecesi incelenmiştir. Değerlendirme sonucunda rol oynama yönteminin çocuğun yaratıcı etkinliğinde katkısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sanat eğitimi ile kazandırılan yaratıcılığın ve bu kazancın çocuk resimlerine etkisinin önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Within this research the effect of the role play approach to the sixth grade students for visual arts education.The contribution of the role play approach to the creativity of the child is raised in this study. Strategic approaches and techniques, Visual Arts Education, Creativity, Child Artworks, basic design issues and interrelations of these subjects are analyzed in sections. Under consideration of acquisitions stated in Primary school curriculum, creativity evaluation criteria, which measures basic design and elements approved by three experts, are prepared. The artworks of the children are graded by the experts.For the study, the data are grouped into two, the first one is experiment group and the second one is control group. The data are analyzed by the utilization of SPSS 16.0. Question analysis and reliability analysis are applied on the survey data. After the utilization normalcy test, equivalence of the means of the samples is tested by t-test. In this context, the artworks of the sixth grade students are statistically evaluated and the effect of the role play approach is observed.In the evaluation section, the artworks of the children are evaluated with the aim of determination of the method and the degree of the reflection of the creativity of the children. After the evaluations it is determined that role play approach has contribution to the students? creativity. The importance of the creativity attained with art education and the contribution of this gain to the children?s artwork is emphasized.