Güzel sanatlar ve spor liseleri flüt eğitiminde kullanılan Köhler op:33 I-II-III no'lu etüt kitaplarının flüt konçertolarına uygunluğu
Compliance of Köhler op:33 no I-II-III etude books that are used in fine arts and sports high schools with flute concertos
- Tez No: 328877
- Danışmanlar: PROF. ÜLKÜ ÖZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Konçerto, etüt kitapları, flüt, uygunluk, Concerto, etude methods, flute, determination
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırma; güzel sanatlar ve spor liseleri flüt eğitiminde kullanılan Alman Besteci Ernesto Köhler'in yazdığı Köhler Op:33 I-II-III no'lu kitaplardaki etütlerin; kapsadıkları bilgi- beceri ve müzikal işlevler bakımından, güzel sanatlar ve spor liseleri 12. sınıf programında yer alan flüt konçertolarını çalabilmeye olan uygunluğunu ortaya koymak, birbirleri ile bağlantılı olan etüt ve eserleri eşleştirerek öğrenmeye katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır.Araştırma için kapsanan etütler ve belirlenen konçertolar teknik, tartım ve ezgi bakımından incelenerek kalıplara ayrılmıştır. Teknik, tartım ve ezgi kalıpları, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan flüt dersi öğretim görevlilerinin görüşleri alınarak belirlenmiştir.Yapılan etüt ve eser çözümlemeleri sonucunda;Köhler op:33 I no'lu kitaptaki 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13;Köhler op: II no'lu kitaptaki 1, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11;Köhler op:33 III no'lu kitaptaki 1, 2, 4, 5, 6, 8 numaralı etütleringüzel sanatlar ve spor liseleri flüt programında yer alan konçertoları çalabilmek için hazırlayıcı ve çalıştırıcı nitelikte oldukları saptanmıştır. Yapılan çalışma ile hangi etüdün/ etütlerin hangi konçerto için genel olarak hazırlayıcı ve fayda sağlayıcı olduğu ortaya çıkmıştır.Elde edilen sonuçlara dayanarak; çalışılacak konçertonun kapsadığı teknik, tartım ve ezgisel özellikleri karşılayacak etütlerin belirlenip konçertoları çalmada hazırlayıcı olarak çalışılması konusunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is done for attesting the compliance of the etudes in Köhler OP:33 no I-II-III books that are used in fine arts and sports high schools, with ability to play the flute concertos in fine arts and sports high schools 12 grade program, in terms of the knowledge ? skills and musical functions they cover and also for contributing to learning by matching the etudes and works which are relevant.Etudes and the chosen concertos are analyzed and separated into templates in terms of melody, rhythm and tone for this research. Opinions are taken from the flute lesson instructors of various universities of Turkey to define the melody, technique and rhythm patterns.As a result of the analysis,Köhler op: 33, Book #I, Etudes: 2,3,6,7,8,9,10,11,12;Köhler op: Book #II, Etudes:1,3,4,5,8,9,10,11;Köhler op: 33 Book # III, Etudes: 1, 2, 4, 5, 6, 8;It is determined that the etudes given above in Köhler books are qualified enough to be preparative and instructive for the ability of playing the flute concertos. Some suggestions are given about which etude(s) is instructive for which concerto and what kind of benefits could be gained, by this study.Based on the observed results, various suggestions are made about defining and studying the etudes which meet the technical, rhythmic and melodic features of the target concerto.