Coğrafya öğretmenlerinin tematik haritalara yönelik görüşleri
Views of geography teachers on thematic maps
- Tez No: 328902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET KARABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya eğitimi, görsellik, harita, tematik harita, Geography education, visuality, map, thematic map
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Eğitimde materyal kullanımı, eğitim-öğretimin daha anlamlı ve kalıcı olması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle eğitim ve öğretimde konuları daha iyi anlamak, anlatmak ve kavramak için öğretim materyallerinden yararlanılması gerekmektedir.Belirli bir konuya odaklı olarak bir topografik altlık üzerinde oluşturulan tematik haritalar coğrafya öğretimindeki en önemli materyallerden birisidir. Bu doğrultuda araştırma coğrafya dersi öğretim programı doğrultusunda coğrafya öğretmenlerinin tematik haritalara yönelik görüşlerini görüşlerinin neler olduğunu ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, ortaöğretim kurumlarında görev yapan coğrafya öğretmenlerinin tematik haritalara yönelik görüşlerini tespit etmek için tarama yöntemi kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre ; coğrafya öğretmenlerinin tematik harita kullanımına olumlu yaklaşmakla birlikte önemli bir çoğunluğunun tematik harita üretme ve kullanma yeterliliğine sahip olmadıkları ve en çok ?Mekansal Sentez Türkiye? öğrenme alanında tematik haritalara ihtiyaç duydukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Using instructional materials in education is very important in terms of being more meaningful and effective of education-teaching. For this reason, it is required to make use of instructional materials for better understanding, explaining and comprehending of subjects in education and teaching.Thematic maps, which are created on a topographic base with a focus on a specific topic, are one of the most important materials in geography teaching. This research is done in order to exhibit views of geography teachers on thematic maps, in accordance with geography lesson curriculum. For this purpose, the survey method is used to determine the views of geography teachers working in secondary schools on thematic maps.According to the findings of this study, it is determined that; despite of the positive approach of geography teachers for using thematic maps, a significant majority of them are not capable of producing and using the thematic maps and they need them mostly in the field of "Spatial Synthesis Turkey? learning.