İstanbul Tarihi Yarımada'nın tarihi çeşmelerinde bulunan motiflerin takı tekniklerinde uygulanması
Application of motifs which are present in İstanbul's historical peninsulas historical fountai?ns on jewelery techniques
  1. Tez No: 328903
  2. Yazar: ALİYE KURNAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP GÖKÇESU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Yarımada Çeşmeleri, Motif, El Sanatları, Takı Teknikleri, Handicraft, İstanbul historical peninsula, fountain, jewelery techniwues, motif
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dekoratif Ürünler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu araştırmada; İstanbul tarihi yarımada tarihi çeşmelerinde kullanılan kalem işleri ve taş işlemesi ile yapılan, bitkisel, geometrik, simgesel, yazılı, hayvansal ve barok-rokoko tarzı unsurlar içeren süslemelerin, desenlerin, kompozisyonların ve motiflerin, takı teknikleri(ajur, telkari, mine, kabartma) ile kullanılması sağlanarak geleneksel öğelerin yeniden kullanılmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul Tarihi Yarımadada bulunan tarihi çeşmeler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemesini ise Tarihi Yarımada bölgesindeki tarihi çeşmelerde kullanılan motiflerden seçilmiştir.Çalışma kapsamında önce Tarihi Yarımadada bulunan çeşmelerin birkaçı ele alınarak eskiz çalışmaları yapılmış, bu çalışmalar içerisinden yine çoğu tasarıma dönüştürülmüştür. Ajur, telkari, mine, kabartma gibi takı teknikleri kullanılarak tasarımlar geliştirilip çizilmiştir.Çalışma sonucunda Geleneksel Türk El Sanatlarında kullanılan motiflerin takı ile yorumlanarak günlük hayatta kullanımının sağlanması ve bu yolla gelecek nesillere aktarılması sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we focused on all sorts of pencil works and stone ornaments which were used in Istanbul peninsula?s historical fountains.These figures included geometric, plant like and animal illustrated motifs which were widely used in all kinds of ornaments and compositions.They were emphasized because we wanted to help the usage of all of these again.Historical fountains in historical İstanbul peninsula constitute our study?s care. Examples were taken from motifes which were present on fountains in the historical peninsula region.Within the study we searched for some fountains of the historical peninsuala and drew some drafs and soma of them were turned into final designs.Ajur, filigre, enamel and some other techniques were used.At the and of the study we interpreted soma motifes which were used in traditional hondicraft arts. We did so because we aiwed at using them in our daily lives and by doing so we hoped to transwit them from today to future generations