Ortaöğretim 9.sınıf öğrencilerinin elektrik ve manyetizma ünitesine hazır bulunuşluk düzeylerini tespit edecek ölçme aracı geliştirilmesi
Improvement of measurement tools to identify the level of readiness of the 9th grade students in secondary education for the unit of electiricity and magnetism
  1. Tez No: 328913
  2. Yazar: SERTAN ÖZÇİFÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA MOĞOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik ve manyetizma, hazır bulunuşluk, ölçme aracı, Electricity and Magnetism, Readiness, Measurement Tool
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı; 9.sınıf öğrencilerinin, elektrik ve manyetizma konusundaki bilişsel hazır bulunuşluk seviyelerini belirlemede kullanılabilecek, geçerliliği ve güvenirliği çeşitli istatistiksel çalışmalarla ortaya konmuş, nitelikli bir ölçme aracı geliştirmektir. Bu sayede öğretmenler, öğrencilerini tanıma, öğretimi planlama ve öğretim hedeflerini tespit etme konularında öğrencileri ile ilgili ihtiyaç duydukları verileri elde edebileceklerdir.Çalışmanın başında, 9.sınıf fizik dersi programından elektrik ve manyetizma ünitesine ait kazanımlar incelendi. Bu kazanımlara alt yapı oluşturacak ilköğretim 6,7 ve 8. sınıflar ?Yaşamımızdaki Elektrik? ünitelerinin kazanımları uzman görüşü doğrultusunda belirlendi. Bu kazanımlara yönelik hazırlanan soruların oluşturduğu ilk test kapsam geçerliği için uzman görüşlerine sunuldu. Bu aşamada düzeltilmesi gereken maddeler düzeltildi. Son hali verilen test ön deneme grubu olarak seçilen 95 öğrenciye uygulandı. Elde edilen verilerle test maddelerinin ayırt edicilik ve güçlük indeksleri hesaplandı. Bu indeksleri istenen değerde olmayan maddeler düzeltilerek son test elde edildi. Son test ise yine örneklem olarak seçilen 100 tane 9. sınıf öğrencisine uygulandı.Elde edilen yeni verilerle madde istatistikleri hesaplanmış ayırıcılık gücü düşük maddeye rastlanmamıştır. Son testte yer alan maddelerin ortalama ayırt edicilik indeksi 0,38 ortalama güçlük indeksi ise 0,54 olarak bulunmuştur.Ölçme aracının güvenirliğini belirlemek için Cronbach'ın Alpha katsayısı yöntemi kullanılmış ve test maddelerinin güvenirliği 0,741 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar ile testin kullanılabilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey for the 9th grade students is improve a qualified measurement tool which can be used to determine the level of the readiness, the validity an reliability has been proved by various statistical studies.In this way, teachers will be able to get the data which is needed to know their students, plan teaching and identify the teaching goals about their students.At the beginning of the study, acquisitions belonged to the unit of electricity and magnetism from the physics programme of the 9th grade has been analyzed.The acquisitions, based on he units of the ?Electricity In Our Life? in the 6th, 7th and 8th grades, primary school, have been determined by the view of the expert.The first test about the questions of these acquisitions has been presented for the validity content to view of the specialist. In this stage the corrections have been done. The selected 95 students carried to the last version of the test. The distinguishing and difficulty indexes of these test elements were measured.The last test was obtained after the elements of these indexes,which are not at the desired rate had been corrected. This last test was carried out into the selected 100 9th grade sudents.The elements of istatistic were measured with the new obtained data and low distinguishing matter wasn?t seen. The average distinguishing index in the last is 0,38, the average difficulty index is 0,54.In order to identify the reliability of the measurement too, Cronbach?s Alpha coefficient technique was used and reliability of the test elements is 0,741. It is decided that the test can be used with these results.