Ratlarda TNBS ile oluşturulan deneysel kolit modelinde nilotinibin etkinliği
Effectiveness of Nilotinib in TNBS-Induced Colitis Model of Rats
  1. Tez No: 328931
  2. Yazar: PINAR ATACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJDE SOYTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Nilotinib, TNBS, PDGFR, TNF alfa, rat, Nilotinib, TNBS, PDGFR, TNF alpha
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
eklenecekGiriş ve Amaç:İnflamatuvar barsak hastalıkları (İBH), nedeni halen tam olarak aydınlatılamamış, immünolojik, genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı ve tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğubir hastalık grubudur. Çalışmanın amacı; ratlarda,Trinitrobenzen sülfonik asit (TNBS) ile oluşturulankolit modelinde bir tirozin kinaz inhibitörüolannilotinibin etkinliğini araştırmaktır.Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Hastanesi Deneysel Araştırma Laboratuarındansağlanan21 adet, ortalama ağırlığı 209,43 ± 8,92 gr (aralık 193-222 gr.)olanrat çalışmaya alındı.Sağlıklı kontrol grubunda yer alan (Grup 1) ratlara(n: 7) rektal yollaserum fizyolojikverildi. Pozitif kontrol grubunda (Grup 2) yer alan ratlara (n: 7) rektal kanül ileTNBS uygulamasından sonra tedavi verilmedi. Tedavi grubundaki (Grup 3) ratlara(n: 7) TNBS ile aynı gün başlanacak şekilde 14. güne dek nilotinib 20mg/kg, orogastrik sondaaracılığıyla, 2?ye bölünmüş dozdaverildi.14 gün boyunca günlük kilo takipleri yapıldı.Çalışma sonunda ratlar sakrifiye edildi.Kolon dokusunda makroskobik ve mikroskobikpatoloji skorları, apopitotik indeks, immünohistokimyasal yöntem ile gruplar arasında PDGFR alfa ve beta skorları değerlendirildi. Doku ve serum TNF-alfa düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı.Bulgular:Grup 1 ile Grup 3,Grup 2 ile Grup 3 ve Grup 1 ile 2 arasında 1-14.günler arasında kilo farkı açısından istatistiksel olarak anlamlı farksaptanmıştır(Sırasıyla +8.3 gr ve -0.7 gr, P=0.031; -14.0 gr ve-0.7gr,P=0.047;+8.3 gr ve-14.0 gr, P=0.008). Grup 1 ve Grup 3 makroskobik skorlar açısından benzerken Grup 1 ile Grup 2ve Grup 2 ile Grup 3arasında makroskobik skor ortalaması açısından istatistiksel olarak anlamlı farksaptandı (Sırasıyla 0ve 1.43±0.65,P=0.014;1.43±0.65 ve 0, P=0.009).Grup 1 ile Grup 2 veGrup 2 ile Grup 3 arasında mikroskobik skor ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (Sırasıyla 2.0±0.45 ve 7.71±1.48, P=0.034; 7.71±1.48ve 2.86±0.53,P=0.030).Grup 1 ve Grup 3 mikroskobik skorlar açısından benzerdi.Grup 1 ile Grup 2 ve Grup 2 ile Grup 3 arasında PDGFR alfa skorları arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır (Sırasıyla 1.33±0.21ve2.71±0.18, P=0.004;2.71±0.18ve 1.57±0.3, P=0.014). Grup 21 ile Grup 2 ve Grup 2 ile Grup 3 arasında PDGFR betaskorları arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır (Sırasıyla 1.50±0.22ve 2.57±0.20,P=0.011; 2.57±0.20 ve 1.57±0.3,P=0.025). Grup 1 ve Grup 3,hem PDGFR alfa hem dePDGFR beta skorları açısından benzer bulunmuştur. Grup 1 ve Grup 2 ile Grup 1 ve Grup 3 arasında doku TNF-alfa düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (Sırasıyla 0.23±0.01ve 0.39±0.06, P=0.002; 0.23±0.01ve 0.40±0.05, P=0.003). Grup 2 ve Grup 3?tedoku TNF-alfa düzeyleri benzerdi.Serum TNF-alfa düzeyleri ve apopitoz açısından tüm gruplar benzerdi.Sonuç: Nilotinib, ratlarda TNBS ile oluşturulan deneysel kolit modelinde kilo ile makroskobik ve mikroskobik patolojik skorlar üzerine anlamlı etki yapmış yani belirgin mukozal iyileşmesağlamıştır. PDGFR alfa ve PDGFR beta düzeylerinde azalmaya neden olurken apopitotik skorlar ve TNF-alfa üzerine anlamlı etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim:Inflammatory bowel disease (IBD) is group of diseasewith limited treatment alternatives which immunological, genetic and environmental factorscontributestill unexplainedliterally. The aimof the present study wasto investigate the effects of nilotinib, a tyrosine kinase inhibitor, in Trinitrobenzene sulfonic acid (TNBS) induced colitis model in rats. Method:We included 21 rats with an average weight of 209,43 ± 8,92 gr in the study which was provided by Dokuz Eylul University Medicine Faculty (DEUTF) Experimental Research Laboratory. Rectal saline was administered to healthy control group (Group 1) rats (n:7). No treatment was given to positive control group (Group 2) rats (n:7) after administering TNBS through rectal cannula. Nilotinib 20mg/kg in two separate doses per day were administered by orogastric catheter initiating from same day of TNBS administration to 14thday in treatment group (Group 3) rats (n:7). Their daily weights were recorded for 14 days. At the end of the study the rats were sacrificed. Macroscopic, microscopic scores, apoptotic index, PDGFR alpha and beta scores with immunohistochemistrical method were evaluated between groups. Tissue and serum TNF-alpha levels were detected with ELISA method. Results:There were statistically significant differencesin weights between 1stand 14thday between Group 1 and Group 3, Group 2 and Group 3 andGroup 1 and Group 2 (+8.3 gr and -0.7 gr, P=0.031; -14.0 gr and -0.7 gr, P=0.047; +8.3 gr and -14.0 gr, P=0.008, respectively). While no significant difference for Group 1 vs.Group 3 could be determined for macroscopic pathologic scores, macroscopic scores in the Group 1 and Group 3 were significantly lower than in Group 2 (0 and 1.43±0.65,P=0.014;1.43±0.65 and 0, P=0.009, respectively). Microscopic pathologic scores in Group 1 and Group 3 were similar. There were significant differencesbetween Group 1 and Group 2 with Group 2 and Group 3 in microscopic scores (2.0±0.45 and 7.71±1.48, P=0.034; 7.71±1.48and 2.86±0.53, P=0.030, respectively). PDGFR alpha scores in Group 1 and Group 3 were significantly lower than in Group 2(1.33±0.21 and2.71±0.18, P=0.004; 2.71±0.18 and 1.57±0.3, P=0.014,respectively). Also there were significant differencesbetween Group1 and Group 2 with Group 2 and Group 3 in PDGFR beta scores (1.50±0.22 and 2.57±0.20, P=0.011; 2.57±0.20 and 1.57±0.3,4P=0.025,respectively). Group 1 and Group 3 were found to be similar regardingboth PDGFR alpha and PDGFR beta scores. The significant differences were found in tissue TNF-alpha levels between Group 1 and Group 2 with Group 1 and Group 3 (0.23±0.01 and 0.39±0.06, P=0.002; 0.23±0.01 and 0.40±0.05, P=0.003,respectively). Tissue TNF-alpha levels were similar in Group 2 and 3. All groups were similar in terms of serum TNF-alpha levels and apoptosis. Conclusion: Nilotinib has significanteffects on the weightchangeand macroscopic and microscopic pathological scores in TNBS induced colitis rat model. So, the present study showed that nilotinib induce remarkable and significant mucosal healing. Nilotinib did not have considerable effects on the level of TNF-alpha andapoptotic score; however, nilotinib decreasedPDGFR alpha and beta levels.