Ratlarda deneysel ülseratif kolit modelinde Curcumin' in koruyucu etkinliğinin araştırılması
Investigation of the protective efficiency of Curcumin in experimental ulcerative colitis model in rats
- Tez No: 930010
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ AVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Curcumin, Histopatoloji, İmmunohistokimya, Rat, Ülseratif Kolitis, Curcumin, Histopathology, Immunohistopathology, Rat, Ulcerative Colitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada ratlarda deneysel ülseratif kolit modelinde Curcumin' in koruyucu etkinliği patolojik ve immunohistokimyasal olarak araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 40 adet, ağırlıkları 220±10 gram olan erişkin Wistar Albino ırkı dişi rat kullanıldı. Çalışmada gruplandırma; Grup I (Kontrol grubu; diğer gruplarda patolojik ve immunohistokimyasal değerlendirmeleri karşılaştırmak amacıyla ilk gün 1 ml serum fizyolojik kateter ile intrarektal olarak uygulandı), Grup II (TNBS grubu; bu gruptaki deney hayvanlarına ülseratif kolit oluşturmak amacıyla kateter ile intrarektal olarak yalnızca tek doz Trinitrobenzen Sülfonik Asit verildi), Grup III (Curcumin grubu; bu gruptaki deney hayvanlarına 21 gün süre ile her hayvana oral gavaj yoluyla 100 mg/kg/gün dozda yalnızca Curcumin uygulandı) ve Grup IV (Curcumin + TNBS grubu; TNBS ile ülseratif kolit oluşturulan gruba, ülseratif kolitin oluşturulduğu günden itibaren 21 gün süre ile her hayvana oral gavaj yoluyla 100 mg/kg/gün dozda Curcumin uygulandı) olmak üzere 4 farklı grup ve her grupta da 10 hayvan olacak şekilde yapıldı. Bulgular: Çalışmanın sonunda alınan kolon örnekleri histopatolojik ve immunohistokimyasal incelemeler için kullanıldı. Histopatolojik bulguların şiddeti en yoğun olarak yalnızca TNBS verilen Grup II' de görüldü. TNBS+ Curcumin verilen Grup IV' te ise bu bulguların şiddeti yalnızca TNBS verilen gruba göre daha hafif şiddette saptandı. İmmunohistokimyasal incelemelerde ise Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü, Fibroblast Büyüme Faktörü ve Tümör Nekroz Faktör Alfa ile ilgili ekspresyonların histopatolojik bulgular ile paralellik gösterdiği tespit edildi. Sonuç: Çalışmada elde edilen patolojik ve immunohistokimyasal sonuçlar doğrultusunda ratlarda deneysel ülseratif kolit modelinde Curcumin' in koruyucu alternatif bir ajan olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the protective effect of Curcumin in an experimental ulcerative colitis model in rats was investigated pathologically and immunohistochemically. Material and Methods: In this study, a total of 40 adult female Wistar Albino rats weighing 220±10 grams were used. The grouping in the study was as follows: Group I (Control group; 1 ml of physiological saline was administered intrarectally via catheter on day 1 for the purpose of comparing pathological and immunohistochemical evaluations with the other groups), Group II (TNBS group; in this group, rats were administered a single dose of TNBS intrarectally via catheter to induce ulcerative colitis), Group III (Curcumin group; in this group, rats were treated with Curcumin at a dose of 100 mg/kg/day via oral gavage for 21 days), and Group IV (Curcumin + TNBS group; in this group, rats induced with ulcerative colitis via TNBS received Curcumin at a dose of 100 mg/kg/day via oral gavage for 21 days starting from the day ulcerative colitis was induced). There were 4 different groups, each consisting of 10 animals. Results: At the end of the study, colon samples were collected for histopathological and immunohistochemical examinations. The severity of histopathological findings was most pronounced in Group II, which only received TNBS. In Group IV (TNBS + Curcumin), the severity of these findings was significantly milder compared to the TNBS-only group. Immunohistochemical analyses revealed that the expressions of Vascular Endothelial Growth Factor, Fibroblast Growth Factor, and Tumor Necrosis Factor Alpha correlated with the histopathological findings. Conclusion: Based on the pathological and immunohistochemical results obtained in the study, it was concluded that Curcumin could be used as a protective alternative agent in the experimental model of ulcerative colitis in rats.