Manisa ili merkez ilçesi 2011 yılı akut miyokard infarktüsü ve serebrovasküler olay insidansının saptanması
Determining the acute myocardial infarction and cerebrovascular accident incidence rates of central district of Manisa for the year 2011
- Tez No: 328938
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN ÜNAL TOĞRUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Akut miyokard infarktüsü, serebrovasküler olay, insidans hızı, sözel otopsi, veri bağlantılandırma, Acute myocardial infarction, cerebrovascular accident, incidence rate, verbal autopsy, data linkage
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kalp ve damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum sistemi hastalıklarını içeren bulaşıcı olmayan hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin en sık nedenidir. Dünya Sağlık Örgütü ölümlerin ve engelliliğin önde gelen nedenlerinden olan kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin 2030 yılında 23 milyonu geçeceğini; büyük bir bölümünün kalp krizi ve inme kaynaklı olacağını öngörmektedir. Ülkemizde koroner kalp hastalığı ve serebrovasküler olay sıklığını belirleyen çalışmalar son yıllarda artmakla birlikte yeni olguların belirlendiği insidans çalışmaları çok kısıtlı sayıdadır. Bu çalışmada, insidans hızının belirlendiği ileriye yönelik çalışmaların yapılamadığı ülkemizde Manisa ili merkez ilçesinde aile hekimine kayıtlı bireylerin sağlık kayıtları ve ölüm kayıtları gibi kaynaklar uygun şekilde kullanılarak 2011 yılı akut miyokard infarktüsü ve serebrovasküler olay insidansının belirlenmesi amaçlanmıştır.YÖNTEM: Yöneylem araştırmasıdır. Manisa İli merkez ilçesinde herhangi bir aile hekimine kayıtlıların 2011 yıl ortası nüfusu olan 337,277 kişi araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırmada örnek seçilmeyip bir yıllık süreçte yaşamı boyunca ilk kez akut miyokard infarktüsü ya da serebrovasküler olay tanısı alıp yaşayan ya da ölen bireyler Aile Hekimliği Bilgi Sistemi ve hastanelerin sağlık kayıtları kullanılarak saptanmıştır. Hekim tarafından akut miyokard infarktüsü ve serebrovasküler olay için belirlenen ICD-10 kodlarını yaşamı boyunca ilk kez alıp yaşayanların poliklinik notları ve yatış epikrizleri, ölenlerin ise yakınlarına uygulanan sözel otopsi anketleri değerlendirilip hekim tanıları doğrulanarak yeni olgular saptanmıştır. Cinsiyete, yaş gruplarına, dünya nüfusuna standardize edilerek ve olası durum senaryolarının kullanıldığı duyarlılık analizleri yapılarak insidans hızları hesaplanmıştır.BULGULAR: Manisa ili merkez ilçesi 2011 yılı akut miyokard infarktüsü insidans hızı tüm yaş gruplarında en düşük ve en yüksek yüzbinde 56.0-91.6, 35 yaş ve üzerinde ise 132.3-209.8 olarak saptanmıştır. Manisa ili merkez ilçesi 2011 yılı serebrovasküler olay insidans hızı tüm yaş gruplarında en düşük ve en yüksek yüzbinde 28.1-40.6, 35 yaş ve üzerinde ise 61.1-79.6 olarak saptanmıştır. Ölüm bildirimlerinde hekim tanıları akut miyokard infarktüsü için %19.3, serebrovasküler olay için %48.8 oranında doğrulanmıştır.SONUÇ VE ÖNERİLER: Araştırmada Manisa ili merkez ilçede 2011 yılında tüm yaş grupları ve 35 yaş ve üstü grupta akut miyokard infarktüsü insidans hızları erkeklerde daha yüksek bulunmuştur. Serebrovasküler olay insidans hızı tüm yaş gruplarında kadınlarda yüksekken 35 yaş ve üstü için hesaplandığında erkeklerde daha yüksek bulunmuştur. Tüm sağlık kurumlarından elektronik ortamda veri akışının sağlanacağı Sağlık.NET 2'nin kalıcı bir sürveyans sistemi olabilmesi için sisteme doğru, düzenli ve nitelikli veri akışı sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVES: Non-communicable diseases including cardiovascular disease, cancer, diabetes, and chronic respiratory diseases are the leading causes of mortality in our country and the rest of the world. According to World Health Organization reports, in 2030, cardiovascular diseases-mainly heart attacks and stroke- will claim the lives of an estimated 23 million people and leave many more disabled. In recent years, although studies investigating the coronary heart disease and cerebrovascular prevalence in Turkey have increased in number, studies that determine incidence rates remain very limited. In this study, we aim to determine the incidence rates of acute myocardial infarction and cerebrovascular accident in the central district of Manisa province in year (during) 2011, utilizing the health records and death certificates of individuals, who are registered with a general practioner in the central district of Manisa.METHOD: This is an operational research. The target group of the study was 337,277 objects; the total number of people who have been registered with a general practitioner in the central district of Manisa during year 2011. This study is not based on random sampling but rather includes all individuals who have been diagnosed with acute myocard infarction or cerebrovascular accident for the first time and either survived or died due to the disease according to the records of General Practitioner Information System or hospitals. Among the individuals that have been given the ICD-10 code for the first time, the ones that have survived were evaluated according to polyclinic notes and their hospital records, and the ones that have been lost were evaluated according to verbal autopsy surveys conducted with their relatives, and by verification of the diagnostic reports of the doctors, new subjects have been identified. The incidence rates were calculated by standardizing the gender and age groups in respect to the standard world population and by conducting sensitivity analyses using presumptive incidence scenarios.RESULTS: Year 2011 acute myocard infarction incidence rate in the central district of Manisa is calculated to be between 56.0-91.6 in onehundredthousand in all age groups, and 132.3-209.8 in onehundredthousand in individuals 35 years and older. Year 2011 cerebrovascular event incidence rate in all age groups is 28.1-40.6 in onehundredthousand and 61.1-79.6 in onehundredthousand in individuals 35 years and older. Doctors? diagnosis in death reports is verified in 19.3% of acute myocard infarction cases and 48.8% of cerebrovascular event cases.CONCLUSION AND RECOMMENDATIONS: In this study, acute myocardial infarction incidence rate in the central district of Manisa in year 2011 is found to be higher in men in all age groups and in people 35 years and older. On the other hand, cerebrovascular accident incidence rate in all age groups is higher in women, while it is higher in men 35 years and older. A correct, continuous and high quality data entry is imperative in order to establish SAGLIK. NET 2-an online database collection of all health institutions-as a perpetual surveillance system.