Uzak iskemik önkoşullama ile birlikte kullanılan deksmedetomidinin sıçan renal iskemi reperfüzyon hasarına etkileri
The effects of remote ischaemic preconditioning when combined with dexmedetomidine on renal ischaemia reperfusion injury in rats
- Tez No: 328939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA ÖZKARDEŞLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Böbrek, iskemi reperfüzyon hasarı, deksmedetomidin, kaspaz-3, iskemik önkoşullama, apoptozis, Kidney, ischaemia reperfusion injury, dexmedetomidine, caspase-3, ischaemic preconditioning, apoptosis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETUzak İskemik Önkoşullama İle Birlikte Kullanılan Deksmedetomidinin Sıçan Renal İskemi Reperfüzyon Hasarına EtkileriDr.Emine AYDIN, DEÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, İZMİRAmaç: Bu çalışmada sıçan renal iskemi reperfüzyon (İR) modelinde, tek taraflı alt ekstremiteye uygulanacak uzak iskemik önkoşullama (UİÖK) ile birlikte deksmedetomidin verilmesinin böbrek hasarına etkisini histopatolojik ve aktif kaspaz 3 immunoreaktivitesini değerlendirmek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Ağırlıkları 250-300 g arasında değişen 28 adet sıçan dört gruba ayrıldı. Grup I (Sham,n=7)'de laparotomi sonrası anestezinin 65. dk.'sinde renal pediküller açığa çıkarılarak sıçanlar 130 dk. anestezi altında bekletildi. Grup II (İR,n=7)'de anestezinin 65. dk.'sinde bilateral renal pediküllere klemp konuldu, 60 dk. iskemi uygulanıp ardından klemp açılarak 24 saat reperfüzyon yapıldı. Grup III (İR+deksmedetomidin,n=7)'de Grup II'deki işlemin ardından reperfüzyonun 5. dk.'sinde 100 mcg/ kg intraperitoneal deksmedetomidin verildi, 24 saat reperfüzyon yapıldı. Grup IV (İR+UİÖK+Deksmedetomidin,n=7)'de laparotomi sonrası sol arka bacağa 3 döngü 10/ 10 dk. İ/R uygulandıktan 5 dk. sonra (toplam 65 dk. sonra) Grup III'deki işlemler tekrarlandı.Bulgular: Histopatolojik hasar skorları ve aktif kaspaz-3 immunreaktivitesi Sham grubunda diğer gruplara göre anlamlı olarak düşük bulundu. Grup III ve IV'de, Grup II'ye göre histopatalojik hasar skoru daha düşük saptandı (p=0,03, p=0,05). Aktif kaspaz-3 immunreaktivitesi Grup II ile kıyaslandığında Grup IV'de anlamlı olarak düşük bulunurken (p=0,01), Grup II ve Grup III arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,06).Sonuç: Deksmedetomidin ile farmakolojik koşullama ve UİÖK'ye deksmedetomidin eklenmesi böbrek İR hasarını histomorfolojik olarak anlamlı düzeyde azaltmakta, iki yöntemin birlikte uygulanması aktif kaspaz 3 üzerinden apoptozisi önlemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effects of Remote Ischaemic Preconditioning When Combined with Dexmedetomidine on Renal Ischaemia Reperfusion Injury In RatsDr. Emine AYDIN, Dokuz Eylul University, School of Medicine, Dept. of Anaesthesiology, IZMIRBackground: The aim of this study was to evaluate the effects of remote ischaemic preconditioning (RIP) by brief ischemia of unilateral hind limb when combined with dexmedetomidine on renal ischaemia reperfusion (IR) injury by histopathology and active caspase-3 immunoreactivity in rats.Materials and Methods: 28 Wistar albino male rats weighing approximately 250-300 g were divided into 4 groups. Group I (Sham,n=7): Laparotomy and renal pedicle dissection were performed at 65th min of anaesthesia and the rats were observed under anaesthesia 130 minutes. Group II (IR,n=7): At 65th min of anaesthesia bilateral renal pedicles were clamped. After 60 min ischaemia 24 hours of reperfusion was performed. Group III (IR+dexmedetomidine,n=7): The same surgical procedure was performed with IR group and at the fifth minute of reperfusion (100 µg /kg intra-peritoneal) dexmedetomidine was administered. Reperfusion lasted 24 hours. Group IV (IR+RIP+dexmedetomidine,n=7): After laparotomy, three cycles of ischaemic preconditioning (10 min ischaemia and 10 min reperfusion) were applied to the left hind limb and after five minutes, the same procedure was performed with group III.Results: Histopathological injury scores and active caspase-3 immunoreactivity was significantly lower in the Sham group compared to the other groups. Histopathological injury scores in group III and IV were significantly lower than group II (p=0.03, p=0.05). Active caspase-3 immunoreactivity was significantly lower in the group IV than group II (p=0.01) and there was no significant difference between group II and III (p=0.06).Conclusions: Pharmacologic conditioning with dexmedetomidine and RIP when combined with dexmedetomidine significantly decreases renal IR injury histomorphologically. Combined use of two methods prevents apoptosis via active caspase 3.