Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi hastanesi yoğun bakim ünitelerinde acinetobacter subspecies enfeksiyonlari ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Acinetobacter subspecies infections and risk factors in the intensive care units of medicine faculty of trakya University
  1. Tez No: 328953
  2. Yazar: HABİBE TÜLİN ELMASLAR MERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AKATA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter spp, yoğun bakım ünitesi enfeksiyonu, risk faktörleri, Acinetobacter spp, intensive care unit infection, risk factors
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Acinetobacter spp. günümüzde yoğun bakım ünitelerinde nozokomiyal enfeksiyonlara neden olan önemli bir mikroorganizmadır. Bu çalışmada 1 Haziran 2009 ile 31 Mayıs 2010 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda Acinetobacter spp. enfeksiyonları ve risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı.Hastanemiz yoğun bakım ünitelerinde bir yıllık sürede 98 hastada Acinetobacter spp. enfeksiyonu saptandı. Aynı süre içinde yoğun bakım ünitelerinde yatan ve mikrobiyolojik örneklerinde üremesi olmayan 98 hasta da kontrol grubunu oluşturdu.En sık etken Acinetobacter baumannii idi (%99). En sık görülen Acinetobacter spp. enfeksiyonu ventilatör ilişkili pnömoni idi (% 72.4).Acinetobacter enfeksiyonu gelişimi ile ilişkili olabilecek risk faktörlerini istatistiksel olarak değerlendirdiğimizde tek değişkenli analizde vaka grubumuzda hematolojik malignite, APACHE II skorunun yüksek olması, hipoalbuminemi, obezite, immünsupresyon, fekal inkontinans, YBÜ'de yatış süresi, hastanede yatış süresi, mekanik ventilasyon, ortalama mekanik ventilasyon süresi, reentübasyon, trakeostomi, santral venöz katater, santral venöz kateter süresi, üriner kateter süresi, nazogastrik kateter, parenteral nutrisyon, enteral nutrisyon, kan transfüyonu, diyaliz tedavisi, yatak başının 30º den az olması oranı kontrol grubundan istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise yoğun bakımda yatış süresi ve hipoalbuminemi enfeksiyonla ilişkili risk faktörü olarak saptandı.Vaka ve kontrol grubu mortalite oranları arasında istatistiksel anlamlı bir fark olmadığı saptandı.Mortaliteyle ilişkili olabilecek risk faktörlerini incelediğimizde tek değişkenli analizde vaka grubunda mortalite gerçekleşen hastaların diyaliz tedavisi varlığı, APACHE II skorunun yüksek olması, hematolojik malignite, hipoalbuminemi, immünsupresyon ve uygun olmayan ampirik antibiyotik tedavisi mortalite gerçekleşmeyen hastalardan istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek saptandı.Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise, hipoalbuminemi, immünsupresyon, APACHE II skoru ve uygun olmayan ampirik antibiyotik tedavisi Acinetobacter spp. enfeksiyonu olan hastalarda mortalite için risk faktörü olarak saptandı.Acinetobacter spp. enfeksiyonlarının gelişimi ve mortalite yönünden mevcut risk faktörlerine hipoalbumineminin de dahil edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Acinetobacter spp. is an important microorganism causing nosocomial infections in the intensive care units (ICU) patients today. In this study, we planned to detect the Acinetobacter spp. infections and the risk factors of the intensive care units patients in Trakya University Medicine Faculty the intensive care units departmants between June 01-2009 and May 31-2010. We detected due to Acinetobacter spp. infection in 98 patients in our hospital?s the intensive care units in one year period. Also another 98 patients with no cultural positivity in microbiologic specimens who were hospitalised and followed in the intensive care units at the same time were chosen as a control group. Acinetobacter baumannii was the most common etiologic agent (98%). The most common Acinetobacter spp. infection was ventilator associated pneumonia (72.4%) When we statistically analysed the risk factors related with the Acinetobacter spp.infection development, we detected hematologic malignancy, high APACHE II scor, hypoalbuminemia, obesity, immunosuppression, fecal incontinance, hospitalisation time in the intensive care units, reentubation, tracheostomy, central venous catheterisation, time of central venous catheterisation, bladder catheterisation time, nasogastric catheterisation, parenteral nutrition, enteral nutrition, blood transfusion, dialysis and head elevation under 30 degrees were significantly higher than the controls accordig to univariant analysis. In multivariate logistic regression analysis we detected the the intensive care units hospitalisation time and hypoalbuminemia as the infection related risk factors.We did not detect a significant difference between the case and control groups about mortality.When we evaluated the risk factors related with the mortality in our case group, in univariate analysis, dialysis, high APACHE II score, hematologic malignancy, hypoalbuminemia, immunsuppression and inappropriate antibiotic treatment were statistically significant in mortals than in nonmortals. In multivariate logistic regression analysis, hypoalbuminemia, immunosuppression, APACHE II score and inappropriate ampiric antibiotic treatment were detected as mortality risk factors in Acinetobacter spp. infection.We conclude that hypoalbuminemia must be included in the present risk factors of Acinetobacter spp. infections development and mortality assessment.