Burun hava yolu açıklığı ve mukosiliyer akımın koku duyusu üzerine etkileri
Effects of nasal aırways patency and mucocılıary clearance on sense of smell
- Tez No: 328952
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ADALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Koku, mukosiliyer klirens, burun tıkanıklığı, nasal septum, akustik rinometri, Smell, mucociliary clearance, nasal obstruction, nasal septum, acoustic rhinometry
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETÇalışmamızda, burun hava yolu açıklığı ve mukosiliyer akımın koku duyusuna etkilerini ve bu etkilerin birbirleri ile korelasyonunu araştırmayı amaçladık.Prospektif olarak yaptığımız araştırmamızda, kontrol grubunda (20 kişi) ve septum deviasyonu nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda (40 kişi) operasyon öncesi ve sonrası (postoperatif 5. hafta) görsel analog skala, burun endoskopisi, akustik rinometre, sakkarin testi ve Sniffin Sticks testi ile koku ölçümleriyle burun hava yolunda ve mukosiliyer aktivitede oluşacak değişikliklerin hastaların koku fonksiyonuna etkilerini ve bunların birbiri ile korelasyonunu inceledik.Görsel analog skala ortalama değeri kontrol grubunda 8,25 (±1.20), hasta grubunda preoperatif 3,23 (±2,20) iken postoperatif dönemde 8,45 (±1,39), endoskopik ön segment ortalama skoru (1-4 arası skorlamada) kontrol grubunda 3,95 (±0,22), hasta grubunda preoperatif 2,43 (±0,98) iken postoperatif dönemde 3,83 (±0,38), akustik rinometri en küçük MCA değeri ortalaması kontrol grubunda 0,25 (±0,15), hasta grubunda preoperatif 0,23 (±0,42) iken postoperatif dönemde 0,45 (±0,50), sakkarin klirensi ortalama süresi kontrol grubunda 7,70 (±3,71) dakika, hasta grubunda preoperatif 18,46 (±9,89) dakika iken postoperatif dönemde 9,20 (±4,64) dakika, koku eşik skoru ortalaması kontrol grubunda 6,39 (±1,69), hasta grubunda preoperatif 4,10 (±1,78) iken postoperatif dönemde 6,53 (±1,57) bulundu.Sonuç olarak, septum deviasyonlu olgularda normal bireylere göre burun hava yolu açıklığının, mukosiliyer klirensin ve koku duyusunun olumsuz etkilendiğini ve cerrahi ile bu durumun bir bütünlük içerisinde düzeldiğini gözlemledik.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF NASAL AIRWAY?S PATENCY AND MUCOCILIARY CLEARANCE ON SENSE OF SMELLSUMMARYIn our research we aimed to investigate the effects of nasal airway?s patency and mucociliary clearance on sense of smell and the correlation of these effects with each other.In our prospective research, we investigated the changes at nasal airway, mucociliary activity, smelling function and the correlation between them by visual analog scale, nasal endoscopy, acoustic rhinometry, saccharine test and siniffin sticks test in control group (20 people) and in patients (40 people) who underwent operation because of septum deviation preoperatively and postoperatively (postoperative 5. week).We found that mean value of visual analog scale in control group was 8,25 (±1.20), in preoperative patient group 3,23 (±2,20) and in postoperative patient group 8,45 (±1,39), mean value of endoscopic front segment score (between 1-4 scoring) in control group was 3,95 (±0,22), in preoperative patient group 2,43 (±0,98) and in postoperative patient group 3,83 (±0,38), mean value of acoustic rhinometry smallest MCA value in control group was 0,25 (±0,15), in preoperative patient group 0,23 (±0,42) and in postoperative patient group 0,45 (±0,50), mean time of saccharine clearance in control group was 7,70 (±3,71) minute, in preoperative patient group 18,46 (±9,89) minute and in postoperative patient group 9,20 (±4,64) minute, mean value of smell treshold score in control group was 6,39 (±1,69), in preoperative patient group 4,10 (±1,78) and in postoperative patient group 6,53 (±1,57)As a result, we observed that the nasal airway, mucociliary clearance and sense of smell are affected negatively at the people with septum deviation comparing to normal people and this case heals as a whole by surgery.