Kıkırdak greft resorbsiyonunun doksisiklin kullanımı ile azaltılması
The use of doxycycline to reduce resorption of cartilage grafts
- Tez No: 328962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL BENLİER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Doksisiklin, matriks metalloproteinaz, kıkırdak grefti, apopitoz, Doxycycline, matrix metalloproteinase, cartilage graft, apoptosis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Modern plastik cerrahi uygulamalarında kıkırdak grefti kullanımı estetik ve rekonstrüktif uygulamalarında önemli bir yere sahiptir. Ancak kıkırdak dokusu, vücutta kısıtlı miktarda bulunur ve kıkırdak defekti veya deformitesi gibi onarılması gereken durumlarda, yine bir kıkırdak dokusunun kullanılması tercih edilir. Kıkırdak greftinin canlılığının ve yapısal özelliklerinin mümkün olduğunca korunabilmesi bu açıdan çok önemlidir. Çalışmada Yeni Zellanda tipi 21 adet erişkin erkek tavşan 7?li gruplara ayrılarak kullanıldı. Deneydeki 1.Grup; Kontrol grubu, 2.Grup; Doksisiklin tedavisi alan grup ve 3.Grup; Sham grubu olarak ayrıldı. İlk iki gruptaki tüm hayvanlardan anestezi uygulaması sonrası sol kulaklarından 1x1cm lik kıkırdak greftleri alındı. Ağırlıkları ölçüldükten sonra kıkırdaklar karşı kulağa yerleştirildi. Sham grubunda kıkırdak nakli yapılmadı, sadece kıkırdak üzerine bistüri ile kesi yapılarak cerrahi stres yaşatıldı. Deney grubuna 3 ay boyunca günlük 30/mg/kg/gün doksisiklin gavaj yöntemi ile verildi. Kontrol grubuna ise benzer stresin oluşturulması için aynı yöntem ile içme suyu verildi. Tüm hayvanların preoperatif, postoperatif 1.hafta, postoperatif 1. ay ve postoperatif 3. kan örnekleri alındı.Deney başlangıcından sonraki 3. ayda sonlandırıldı. Kontrol ve deney grubundaki kıkırdak greftleri çıkarıldı ve ağırlıkları tekrar ölçüldü. Üç ay boyunca doksisiklin tedavisi alan gruptaki kıkırdak ağırlığındaki azalma miktarları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha az olarak bulundu. Ayrıca doksisiklin verilen gruptaki MMP-3 miktarları 7. günde ve 30. günde azalmış olarak bulundu. Alınan kıkırdak greftlerinin histopatolojik incelemesinde ise doksisiklin verilen grupta kontrol grubuna göre daha fazla oranda prolifere olan hücre ve daha az oranda apopitoza uğramış hücre görüldü. Bu veriler kıkırdak grefti rezorbsiyonundaki doksisiklinin azaltıcı etkisini göstermiş olup klinik uygulamalarda sıkca kullandığımız bir 38ilacın farklı bir mekanizma üzerinden plastik cerrahide yeni bir kullanım oluşturmasına zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The use of cartilage grafts has an important place in modern aesthetic and reconstructive plastic surgery applications. However, the cartilage tissue in the body has a limited amount. Deformities or defects of the cartilage tissue can only be repaired with itself.Therefore graft viability of the cartilage becomes very important in this point of view. 21 adult male New Zealand rabbits were used in this study and they are divided into three groups; Group 1 (Control group), Group 2 (doxycycline treatment group) and Group 3 (Sham group). Cartilage grafts with 1x1 cm dimention harvested from the left ears of first two groups after anesthesic application. Grafts were placed against the opposite ear aftermeasuring weights. No cartilage transplantation applied to Sham group, only a scalpel incision was made on their cartilage to give the surgical stress. The dose of 30/mg/kg/day was given to the experimental group by the method of gavage for 3 months. Drinking water was given to the control group with the same method to give the same stress. All animals preoperative, postoperative 1stweek, postoperative 1stmonth and postoperative 3thmonthblood samples were collected.The experiment was ended 3 months after graft application. Cartilage grafts were removed after 3 months and weights of control and experimental groups were measured again. Weight reduction in the cartilage grafts of doxycycline group was significantly found less than the control group. In addition, MMP-3 results of the doxycycline group were found low in 1stweek and 1stmonth. Histopathological examination of cartilage grafts in 40doxycycline group showed more proliferating cells and less apoptotiz cells than the control group. These data demonstrated the effect of doxycycline in reducing the cartilage graft resorption. This drug is frequently used in clinical applications but our study shows a different mechanism of doxycycline that generates a new usage for plastic surgery.