Elektif pediatrik vakalarda,sigara içen ebeveynlerin çocuklarının ve içmeyen ebeveynlerin çocuklarının solunumsal etkiler ve derlenme açısından karşılaştırılması
Comprarison of respiratory adverse reactions and recovery,parents,childeren of smoking and not smoking in elective pediatric patients
- Tez No: 328971
- Danışmanlar: PROF. IŞIL GÜNDAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: pediatri, pasif sigara içiciliği, genel anestezi, solunumsal komplikasyonlar, pediatrics, passive smoking, general anesthesia, respiratory complications
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda elektif pediatrik vakalarda preanestezik muayenede rutin olarak sorgulanmayan pasif sigara içiciliğinin, intraoperatif solunumsal komplikasyonlar ve derlenme açısından bir faktör olup olmadığını belirlemeye çalıştık.Çalışma ASA I-II sınıfında, yaşları 2-12 yaş arası hastalarda yapıldı. Hastaların ebeveynlerine operasyon sabahı çocuklarının yanında sigara içip içmedikleri sorularak gruplar oluşturuldu. Ebeveyni sigara içen 50 adet (Pasif içici grup) ve sigara içmeyen (Kontrol grubu) 50 adet toplam 100 çocuk çalışmaya alındı.Operasyon sabahı çalışmaya katılan çocukların ebeveynlerinden özel olarak hazırlanmış anket formu ile bilgi alındı. Tüm olgulara genel anestezi uygulandı ve entübe edildi. Çalışma formuna indüksiyon başlangıcından itibaren komplikasyonların tümü kaydedildi. Derlenme odasında tekrar gözlem yapılarak uyanıklık, hareket ve solunum düzeyleri açısından pediatrik vakalara özel hazırlanmış derlenme skoru her hasta için kaydedildi. Pasif içici grupta, kontrol grubuna göre intraoperatif solunumsal komplikasyonlarda anlamlı fark bulunmaz iken postoperatif havayolu obstrüksiyonu, desatürasyon, tekrarlayan öksürük ve salivasyon artışında anlamlı fark saptandı. Derlenme skorlarına bakıldığında pasif içici grupta, kontrol grubuna göre havayolu güvenliğinde derlenme odası çıkışında, hareketlilik skorlarında ise 0.dk, 15.dk ve derlenme odası çıkışında anlamlı fark saptandı. Ayrıca ebeveynlere uyguladığımız anket ile sadece bir olgunun anestezi polikliniğinden ameliyathaneye gelişine kadar pasif içicilik açısından sorgulandığı saptandı.Sonuç olarak, bu konuda yapılmış çalışma verilerinin de gösterdiği gibi araştırmamız genel anestezi alacak pediatrik vakaların pasif sigara maruziyeti bakımından taranması gerektiğini göstermektedir. Ayrıca pratiklik açısından pasif sigara maruziyetinin sorgulanması olasıdır. Cerrahlar, anestezistler ve derlenme odası hemşirelerinin genel anestezi alacak pediatrik olgularda sigara dumanı maruziyeti açısından bilgilenmesinin ve uyanık olmasının yararı kesindir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF RESPIRATORY ADVERSE REACTIONS AND RECOVERY, PARENTS, CHILDREN OF SMOKING AND NOT SMOKING IN ELECTIVE PEDIATRIC PATIENTSSUMMARYWe tried to find out as a routine examination for elective pediatric cases unquestioned preanaesthetic passive smoking, in terms of intra-operative respiratory complications and recovery sought to determine whether there is a factor at Trakya University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and ReanimationWorking ASA I-II class, was performed on patients between the ages of 2-12 years old. Smoking habit of patients by asking groups of parents with their child on the morning of the operation was created. 50 sheets of parent smokers (passive smokers group) and non-smokers (control group), 50 a total of 100 children were enrolled.On the morning of the operation parents of children participating in the study were specially prepared questionnaire information. All patients underwent general anesthesia and were intubated. The study form, from the beginning of induction complications to recovery room, all patients were re-recorded observations vigilance, movement and breathing pediatric cases specially prepared for the levels of recovery scores were recorded for each patient. Passive smoker group, no significant difference was not found in the control group intraoperative complications, postoperative respiratory airway obstruction, desaturation, recurrent cough and salivation significant difference was observed between the groups.Passive smoker group scores than the control group the output of airline security at recovery room, the 0.dk mobility scores, significant difference was observed between the output of 15.dk and exiting the recovery room. In addition, the survey applied to parents with only one case was questioned in terms of passive smoking to the advent of anesthesia outpatient operating room.As a result, according to the results of all the studies made in the literature undergoing general anesthesia for pediatric cases, exposure to passive smoking has to be scanned. In addition, exposure to passive smoking in terms of practicality is likely to questioning.Surgeons, anesthetists and recovery room nurses in in terms of exposure to tobacco smoke the benefit of being awake shall be final at pediatric patients undergoing general anesthesia.