Laringeal maske uygulanan elektif pediatrik günübirlik cerrahilerde ekspirasyon sonu pozitif basınç uygulamasının gastrik rezidüel volüm üzerine etkisi
The effect of positive end-expiratory pressure applicationon gastric residual volume in elective paediatricday-care surgeries with laryngeal mask application
  1. Tez No: 971277
  2. Yazar: MUSA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA GÜMÜŞ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Günübirlik Pediatrik Anestezi, Eksiprasyon Sonu Pozitif Basınç (PEEP), Gastrik Ultrasonografi (GUS), Laringeal Maske (LMA), Gastrik Rezidüel Volüm (GRV), Outpatient Pediatric anesthesia, Positive end-expiratory pressure (PEEP), Gastric Ultrasonography (GUS), Laryngeal mask airway (LMA), Gastric Residual Volume(GRV)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç Laringeal maske (LMA) günübirlik pediatrik vakalarda sık kullanılan bir havayolu aracıdır. Daha az invaziv olması, daha az havayolu iritasyonu yapması nedeniyle kısa süreli cerrahilerde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Ancak bu kadar sık kullanılsa da LMA uygulanan pediatrik hasta grubunda ideal ekspirasyon sonu pozitif basınç (PEEP) ile ilgili bir netlik bulunmamaktadır. Aynı zamanda bu uygulanan PEEP düzeyinin gastrik volümde artışa ve aspirasyon riskinde artışa yol açıp açmadığı net değildir. Bu çalışmada, primer olarak günübirlik pediatrik cerrahi operasyonlarında laringeal maske ile genel anestezi uygulanan hastalarda 3 cmH₂O PEEP kullanımının kontrol grubuna göre ultrasonografi (USG) ile gastrik rezidüel volüm (GRV) üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. İkincil amaç olarak da intraoperatif ventilatör parametreleri, hemodinamik değerler ve postoperatif konfor üzerine etkilerinin değerlendirilmesi planlandı. Gereç ve Yöntem Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde prospektif olarak günübirlik cerrahi geçiren 1-11 yaş arası toplam 86 çocuk çalışmaya dahil edildi. Gruplar; PEEP düzeyinin 3 olarak tutulduğu grup PEEP3, PEEP düzeyinin 0 tutulduğu grup PEEP0 olarak belirlendi. GRV ölçümleri operasyon öncesi, LMA ve operasyon sonrası farklı zaman noktalarında hem supin hem de lateral pozisyonlarda USG ile değerlendirildi. Ayrıca ventilatör parametreleri (TV, ETCO₂, Cdyn, Insp Peak), hemodinamik parametreler (KTA, MAP, SpO₂) ve postoperatif bulantı-kusma (PONV) ile ağrı skorları kaydedildi. Bulgular PEEP 3 grubunda zamanla GRV'de istatistiksel olarak anlamlı artış izlendi; ancak tüm ölçümlerde değerler 1,25 mL/kg sınırının altında kaldığından klinik olarak aspirasyon riskini artırmadığı görüldü. Her iki grup arasında ventilatör ve hemodinamik parametreler açısından anlamlı fark görülmese de dinamik kompliyans değerleri PEEP 0 grubunda zamanla azalma gösterirken, PEEP 3 grubunda sabit seyretti. Postoperatif PONV oranları benzer bulundu, ancak PEEP 3 grubunda erken dönemde ağrı skorları anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç Düşük düzeyde PEEP (3 cmH₂O) pediatrik hastalarda GRV'de istatistiksel olarak artışa yol açsa da, aspirasyon riski açısından klinik olarak güvenli bulunmuştur. Ayrıca düşük düzey PEEP'in akciğer kompliyansını koruduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, günübirlik pediatrik cerrahilerde PEEP uygulamasının güvenle kullanılabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, daha yüksek PEEP düzeylerinin, daha uzun süreli cerrahilerin ve farklı LMA tiplerinin incelendiği ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
İntroduction and Aim The laryngeal mask airway (LMA) is a commonly used airway device in paediatric day-case surgery. Due to its less invasive nature and reduced airway irritation, it has been used for many years in short-term surgeries. However, despite its frequent use, there is no clarity regarding the ideal end-expiratory positive pressure (PEEP) in the paediatric patient group receiving LMA. Furthermore, it is unclear whether the applied PEEP level leads to an increase in gastric volume and aspiration risk. This study primarily aimed to evaluate the effect of 3 cmH₂O PEEP on gastric residual volume (GRV) using ultrasound (USG) in patients undergoing general anaesthesia with a laryngeal mask during day-case paediatric surgery. Secondarily, the aim was to evaluate the effects on ventilator parameters, haemodynamic values, and postoperative comfort. Materials and Methods A total of 86 children aged 1-11 years undergoing day surgery at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital were prospectively included in the study. The groups were defined as PEEP3, where the PEEP level was maintained at 3, and PEEP0, where the PEEP level was maintained at 0. GRV measurements were assessed by ultrasound in both the supine and lateral positions at different time points before surgery, during LMA, and after surgery. In addition, ventilator parameters (TV, ETCO₂, Cdyn, Insp Peak), haemodynamic parameters (KTA, MAP, SpO₂), and postoperative nausea and vomiting (PONV) and pain scores were recorded. Results In the PEEP 3 group, a statistically significant increase in GRV was observed over time; however, all measurements remained below the threshold of 1.25 mL/kg, indicating no clinical increase in aspiration risk. Although no significant differences were found between the two groups in terms of ventilatory or hemodynamic parameters, dynamic compliance (Cdyn) decreased over time in the PEEP 0 group, viii while it remained stable in the PEEP 3 group. PONV rates were comparable between the groups; nevertheless, early postoperative pain scores were significantly higher in the PEEP 3 group. Conclusion Low-level PEEP (3 cmH₂O) was associated with a statistically significant increase in GRV in pediatric patients but remained clinically safe with no elevation in aspiration risk. Additionally, low-level PEEP contributed to the preservation of lung compliance. These findings suggest that applying PEEP at 3 cmH₂O can be safely considered during pediatric day-case surgeries with LMA. Further studies involving higher PEEP levels, longer surgical durations, and the use of second-generation LMAs are warranted to validate and expand these results.