Şantı olan hidrosefalili çocuklara sahip ailelerin yaşadıkları güçlükler
Families with children who experienced difficulties i?n hydrocephalus shunt
  1. Tez No: 329001
  2. Yazar: ATİYE ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nöroşirürji, Nursing, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrosefali, Şant, Çocuk, Aile, Güçlükler ve Hemşirelik, Hydrocephalus, Shunt, Family, Child, Difficulties and Nursing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ŞANTI OLAN HİDROSEFALİLİ ÇOCUKLARA SAHİP AİLELERİN YAŞADIKLARI GÜÇLÜKLERBu araştırma, şantı olan hidrosefalili çocuklara sahip ailelerin yaşadıkları güçlükleri belirlemek amacıyla retrospektif ve tanımlayıcı tipte yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroşirurji kliniğinde şant ile takip edilen hidrosefalili çocuklara sahip aileler (n:75) oluşturmaktadır. Veriler Haziran-Aralık 2011 tarihinde yüz yüze ve telefon ile görüşülerek anket yöntemi ile toplanmıştır. Toplanan veriler yüzdelik, ortalama ve standart sapma gibi istatiksel analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir.Araştırmaya katılan aile bireylerinin yaş ortalamasının 32,4±5,83 yıl, %68'inin çocuğun annesi, %76'sının ev hanımı , %52'sinin ilkokul mezunu ve ailelerin ortalama çocuk sayısının 2.32 ± 1.08 olduğu belirlenmiştir.Şantı olan hidrosefalili çocukların ise yaş ortalamasının 52,59±40,2 ay, çocukların % 42,7'sinin kız ,% 57,3'ünün erkek , şant takılma etyolojisi açısından %38.7'sinde MMC olduğu, tüm çocukların ventrikuloperitoneal şanta sahip olduğu, çocukların %58,7'sine şant değişimi yapıldığı ve ortalama şant değişimi oranının 2,06± 1,79 olduğu, şant değişimi nedeninin ise en sık % 50 oranla şant tıkanıklığı olduğu tespit edilmiştir.Araştırma bulgularına göre ailelerin şantlı çocuğa bakım vermekten korkma(%72), kabızlık problemi(%70.7), bulantı-kusma(36%;%37.3), baş ağrısı(%44), yürüme problemi(%49.3), özel eğitim ihtiyacı(%70.7) gibi başlıklarda güçlük yaşadıkları belirlenmiştir. Ayrıca sağlık personelinden bilgi alamama(%40), hastanede uyku problemi yaşama (%84 ), çocukla dışarı çıkamama (%86.7) ve gergin hissetme (%88) gibi güçlükler yaşadıklarını belirtmişlerdir.Bu çalışma sonunda ailelere hidrosefali ve şanta ilişkin eğitim ve danışmanlık verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
FAMİLİES WİTH CHİLDREN WHO EXPERİENCED DİFFİCULTİES İN HYDROCEPHALUS SHUNTThis research has been conducted in descriptive and retrospective forms to determine the problems that families with shunted hydrocephalus children go through.Sampling of the research constitutes the families with shunted hydrocephalus children treated at Ankara Training and Research Hospital Department of Neurosurgery.(n:75) Data were collected in the form of questionnaire by talking face to face or on the phone during the months of June and December 2011. Data collected were evaluated through percentage and avarage statistical analysis and also through standart deviation.The avarage age of the families participated in this research was 52,59±40,2 years (2-180 months).We also found that 68% of them were the mother of the child, 76% were housewives and 52% were primary school graduates. The avarage number of children of these families were 2.32± 1.08.The avarage age of the children with shunted hydrocephalus was 52,59±40,2 months, 42.7% were girls, 57.3% were boys, 38.7% were MMC in terms of shunt insertion in etiology. All children had a ventriculo-peritoneal shunts. The shunts of 58% of these children were replaced, and the avarage shants replacement was 2,06± 1,79.The reason of shunt replacement was shunt obstruction (50%).The finds of the research suggest that parents experience the following difficulties; fear of caring shunted child (72%), constipation (70.7%), vomiting and nausing (36%;37.3%),headache (44%), walking disorder (49.3% ),rehabilitation (70.7%). Other difficulties are as follows; unable to ask information from health staff (40%), sleep disorder in hospitals (84%), unable to go outside with the child (86.7%), anxiety (88%).At the end of the study, it?s adviced that families be given consultancy and education about hydrocephalus and shunt.