İşitme cihazı kullananlarda, işitme cihazı memnuniyet anketi'APHAB'ın klinik uygunluğunun değerlendirilmesi
Users of hearing, hearing aid satisfaction survey 'APHAB' clinical evaluation of conformity
- Tez No: 329002
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ÖZBİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme cihazı, Değerlendirme Anketi, Faydalanma, Hearing Aid, Evaluation Survey, Benefit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
?`Abbreviated Profile of Hearing Aid Benefit' (APHAB)? anketi; hastaların, çeşitli gündelik durumlarda işitme ile ilgili yaşadıkları sorunları ifade ettikleri, işitme kaybıyla ortaya çıkan sorunları ve bu sorunların işitme cihazıyla ne ölçüde azaltılabildiği belirlemek için kullanılabilen değerlendirme ölçeğidir. İşitme kaybının telafi edilmesi, işitme cihazlarının etkin kullanımı ve işitme cihazı ile ilgili sorunların azalması için etkili değerlendirme anketlerine ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı ?APHAB-TR? işitme cihazı değerlendirme anketinin Türkçe uyarlanması ile geçerlilik-güvenilirliğini belirlemektir. İlk olarak ölçeğin Türkçe uyarlama çalışması yapılmıştır. Birinci aşamada dil uyarlaması uygulanmıştır. Dil uyarlaması için ölçek, 3 uzman tarafından İngilizce'den Türkçe'ye ve Türkçe'den İngilizce'ye çevrilerek karşılıklı doğrulaması yapılmıştır. İkinci aşamada ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini test etmeye yönelik veriler toplanmıştır. Ankete katılan 290 kişinin işitme cihazı olmadan ve işitme cihazlı durumlara verdikleri yanıtların güvenilirlik analizleri yapıldı. İşitme cihazsız durumlara verilen yanıtların ?Cronbach's Alpha? değeri, 0,88 olarak bulunmuştur. İşitme cihazlı durumları değerlendirmesinde, ?Cronbach's Alpha? değeri; 0,93 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar ile ankete katılan hastaların, hem işitme cihazlı durumlara hem de İşitme cihazsız durumlara verdikleri yanıtlarda ölçeğimizin ileri düzeyde güvenilir olduğu saptanmıştır.Sonuç olarak; ?APHAB-TR? güvenilir bir ölçek olduğu ve farklı kişilerde ve koşullarda uygulanabilir olduğu, işitme cihazından elde edilen faydayı (memnuniyeti) değerlendirebildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The survey called as `Abbreviated Profile of Hearing Aid Benefit? (APHAB); in which the patient expresses about problems that they experience in various and casual cases, is a evaluation scale can be used to detect the problems arising from hearing loss and in what degree these problems can be reduced with this hearing device. So as to make the matters minimize about the recovering of hearing loss, the active usage of hearing deviceses and the problems about hearing device, effective evaluation survey is needed. The goal of this study is to adapt the ?APHAB? hearing aid evaluation survey into Turkish and identify the validity-reliability. At first, the adaptation study of scale was done for Turkish. In the first stage, the language adaptation was performed. The scale for language adaptation was both translated from English to Turkish and from Turkish to English and mutually comfirmed by 3 specialists. In the second stage, datas were collected in order to test the validity and reliability of the scale. 290 people, attending the survey, were analized in point of the answers they gave in the cases they were with the hearing aid and without it. The Cronbach's Alpha value was found as 0,88 by the answers given by them when they were without it. However, the Cronbach's Alpha value was detected as 0,93 in the evaluation when people were with hearing aid. With these results, the answers the patients gave who attended the survey in both situation, with the hearing aid and without it, put forth that our scale is clearly advanced and reliable.As a result, ?APHAB-TR? was observed to be a reliable scale and perform for different people and in different cases, to evaluate the advantage obtained from hearing aid.