Bir ilçede aile hekimliği bilgi sistemine göre esansiyel hipertansiyona yönelik tedavi uygulamaları ve tedavi maliyeti
According to family medicine information system in one district treatment practices and treatment cost regarding essential hypertension
- Tez No: 329019
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER AYCAN, PROF. DR. MEHMET ALİ BUMİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Aile Hekimliği, Halk Sağlığı, Family Medicine, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Ko-morbidite, İlaçlar, Maliyet, Hypertension, Co-morbidity, Drugs, Cost
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu araştırma, AHBS?ne göre İzmir İli Çiğli İlçesinde 01 Temmuz 2008-30 Haziran 2009 tarihleri arasında AH?liği Polikliniğine başvuran 18 yaş ve üstü nüfusta EHT tanısı almış hastaların elektronik reçete kayıtları incelenerek; tedavi (reçete) maliyetlerini, ko-morbiditelerini (Diyabet, KİKH, Lipidemi, SVH), sosyal güvence durumlarını, yıllık ortalama başvuru sayıları ve mevcut veri ile EHT prevalansının ve insidansının belirlenebilirliğini değerlendirmeyi amaçlayan Tanımlayıcı Kesitsel Tip bir araştırmadır.İncelemeye alınan toplam 104.546 kişiden 22.491?inin (%21.5) EHT tanısı aldığı, bu hastaların % 20.4?ü erkekler, %22.2?sini kadınların oluşturduğu; hastaların %13.7?sinin araştırma başladığında EHT tanısı almış oldukları; EHT tanısı alan hastaların %92.3?nün sosyal güvenceye sahip olduğu; tanı alan kişilerin bir yılda toplamda ortalama 6,12 ± 5,75 kez aile hekimlerine başvurdukları; 7.786 erkeğin %42.9?unun, 14.705 kadının %39.4?ünün ek hastalık tanısı aldığı; DM(TİP2)?nin her iki cinste de en fazla sıklıkla konulan ek tanı olduğu; bir yılda EHT?lu hastalara toplam 1.523.071 TL?lik ilaç yazıldığı, kişi başı ortalama kutu maliyetinin 72,6 TL olduğu, ARB+Diüretikler %32.4 (493.481 TL) ile en sık yazılan ilaç grubu olduğu saptanmıştır.AH?lerinin pratiğinin ciddi bir kısmını oluşturan EHT?nun etiyolojisinde yer alan risk etkenlerinin belirlenebilmesi için süreç yönetiminde önemli bir yere sahip olan Aile Hekimliği Bilgi Sisteminde; hastanın kişisel özellikleriyle birlikte bel çevresi ve BKİ gibi bilgilerinin, hastaya EHT tanısı konulduğunda ek bir hastalığının bulunup bulunmadığı bilgisinin, ilaçlı veya ilaçsız tedavinin izlenebilmesi açısından kan basıncı ölçüm değerlerinin, prevalans/insidans çalışmalarının etkin bir biçimde yapılabilmesi açısından yeni hasta/kontrol hastası bilgilerinin yer almasının 169ve maliyet çalışmalarının detaylı bir biçimde yapılabilmesi için de bu sistemin altyapısının güçlendirilmesinin önemli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive cross-sectional study, aiming to evaluate treatment (prescription) costs, co-morbidities (Diabetes, Chronic Ischemic Heart Disease, Lipidemia, CVD), the status of social security, the identifiability of the prevalence and incidence of EHT with annual average attendance rates and current data by analyzing electronic prescription records of patients diagnosed with EHT in the population aged 18 and over, attended to Family Medicine polyclinic between the dates of 01.July.2008-30.June.2009 according to Family Medicine Information System in Çiğli in the province of Izmir.Among the total of 104.546 people analyzed, it has been determined that 22.491 (21.5%) of them have been diagnosed with EHT, of these patients, 20.4% are male and 22.2% are female; 13.7% of these patients have already been diagnosed with EHT when the study is initiated; 92.3% of those patients diagnosed with EHT, have social security; people, who have been diagnosed, have attended family physicians 6.12 ± 5.75 times on average annually, of 7.786 males, 42.9% and of 14.705 females, 39.4% have been diagnosed with co-morbidity, DM (TYPE-2) is the most common co-morbidity in both genders; patients with EHT have been prescribed drugs costing a total of 1.523.071 TL in one year, drug box expenditure per capita is 72,6 TL and ARB/diuretics is the most common drug group, prescribed, with 32.4% (493.481 TL).It has been determined that in order to detect risk factors in etiology of EHT, which constitutes a significant part of Family Physicians? practice, in addition to patient?s personal data, incorporating information like patient?s waist circumference and BMI, information on whether any comorbidity is detected or not when patient is diagnosed with EHT, blood pressure values to follow up treatment with medication or without 171medication, new patient/control patient data to carry out prevalence/incidence studies efficiently into the Family Medicine Information System, which has an important role in process management, and also in order to carry out cost studies, strengthening infrastructure of this system in detail are important.